Kultura     | 01.09.2019. 19:31 |

Otvoren Street Arts Festival u Mostaru

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 1. rujna (FENA) - Izložbom "Storytelling in Collage" mostarske umjetnice Dolores Veledar Perić u Galeriji "Mujaga" u Mostaru, večeras je službeno otvoreno osmo izdanje Street Arts Festivala koji će do 8. rujna u tom gradu ugostiti 20 street art umjetnika iz zemlje i svijeta.

 Oni će u sedam dana trajanja festivala uljepšati mostarske zgrade s dvadesetak novih murala koji će biti oslikani na više lokacija širom grada (Abrašević, Partizanovo igrališe, Bulevar, Vatikan, Šantićeva ulica, Kantarevac, Bijeli brijeg, Luka).

 - Uložili smo puno rada i truda u ovaj festival, a treba naglasiti kako nikome od nas ovo nije posao već sve što radimo radimo iz ljubavi prema umjetnosti i gradu. Želimo u Mostar donijeti neke nove, pozitivne priče i neku novu energiju koja će se reflektirati u nešto još bolje - poručila je ranije organizatorica Street Arts Festivala Marina Đapić.

 Pored samih umjetničkih intervencija na mostarskim zgradama, u okviru festivala tijekom sedam dana njegova trajanja predviđen je i bogati popratni program.

 Proteklih godina u fokusu Street Arts Festivala bila je revitalizacija zapuštenih javnih prostora, a ove godine aktivisti će pokušati oživjeti bivše partizanovo igralište.

 Po riječima arhitektica Senade Demirović, taj prostor je od 1961. godine odgojio brojne generacije Mostaraca, a danas je zapušten i zaboravljen. U sedam dana trajanja festivala na tom prostoru održat će se niz sportskih i umjetničkih aktivnosti te jedna arhitektonska radionica.

 - Prvenstveni cilj je fizički revitalizirati prostor, ali krajnji cilj je društveni kontekst. Kada se povežu fizička obnova i društveni kontekst, automatski stvaramo kontinuitet i grada i društva i prostora, i to je suština cijele priče. Nadam se da će u budućnosti ova mikro lokacija biti primjer dobre prakse, a takvih prostora u Mostaru, na žalost, imamo jako punu - kazala je Demirović.

 Umjetnica Maja Rubinić istaknula je kako je važno napraviti distinkciju između street arta kao legitimne umjetnosti i grafiterstva koje graniči s legalnošću i vandalizmom.

 - Street art je prvenstveno vezan za arhitekturu, a arhitektura je nešto što je vezano za grad i društvo. Svi problemi i sve prednosti nekog društva ogledaju se na arhitekturi, a street art i autorski murali su u tom kontekstu svjedoci jednog vremena i oni se ne mogu i ne smiju ignorirati. Nadam se da će javnost i vlasti prepoznati značaj street arta kao kulturne djelatnosti - kazala je Rubinić.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo