Svijet     | 01.09.2019. 11:34 |

U američkom zračnom napadu na sirijski Idlib ubijeno 50 pobunjenika

FENA Internet

DAMASK, 1. septembra (FENA) - Najmanje 50 pobunjenika, uglavnom komandanata, ubijeno je u subotu u zračnim napadima pod vodstvom SAD-a koji su ciljali sastanak komandanata pobunjenika u sirijskoj sjeverozapadnoj provinciji Idlib, javila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Ta organizacije je saopćila da su se na sastanku okupili komandanti grupa Hurras al-Deen i Ansar al-Tawhid, koje su obje u savezu s Al-Qaidom.

Navedeno je da broj ubijenih premašuje 50, uz napomenu da se otkriva sve više tijela.

Pomenuta posmatračka organizacija sa sjedištem u Velikoj Britaniji objavila je da je koalicija pod vodstvom SAD-a ciljala sastanak s najmanje sedam visoko eksplozivnih raketa.

Glavna komanda SAD-a potvrdila je da je napala vođe Al-Qaide u provinciji Idlib, napominjući da je operacija ciljala one "odgovorne za napade koji prijete američkim građanima, našim partnerima i nevinim civilima".

Američki zračni napad izveden je nakon što je sirijska vojska u petak objavila primirje, koje je stupilo na snagu u subotu.

Novi prekid vatre ima za cilj zaustavljanje borbi u Idlibu između sirijske vojske i grupacija povezanih sa Al-Qaidom, javlja Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'