Svijet     | 31.08.2019. 17:04 |

Protesti širom Britanije protiv Johnsonove odluke o suspenziji parlamenta

FENA Internet

LONDON, 31. augusta (FENA) - Više hiljada ljudi protestiralo je u Londonu i ostalim britanskim gradovima kako bi osudili "državni udar" premijera Borisa Johnsona nakon što je zatražio dužu nego uobičajenu suspenziju parlamenta, što opoziciji skraćuje vrijeme da onemogući Brexit bez dogovora.

Na poziv krajnje lijevog krila Laburističke stranke, pokreta Momentum, demonstranti su izašli na ulice u Londonu, Manchesteru, Edinburghu, Belfastu i ostalim gradovima uz glavnu poruku: "Zaustavite državni udar".

Najveće okupljanje je zabilježeno u Londonu, ispred rezidencije premijera u Downing streetu, gde su građani uz mahanje zastavama EU skandirali "Boris Johnson, sram te bilo".

Momentum je također pozvao i na blokadu mostova i prometnica.

Premijer Johnson je u srijedu objavio prekid rada parlamenta od druge nedjelje septembra do 14. oktobra,  dvije sedmice uoči Brexita 31. oktobra, izazvavši talas nezadovoljstva u zemlji.

Premijer ima pravo to da učini i uobičajeno je da britanski parlament svake jeseni prekine s radom, ali ne i u trenutku kada London mora da donese najvažniju odluku u svojoj modernoj historiji i ne na toliko dug period, piše BBC.

Njegov plan je naišao i na protivljenje dijela poslanika koji planiraju da ove nedjelje donesu zakonske propise kako bi spriječili izlazak iz Evropske unije bez dogovora.

Iz konzervativne stranke opoziciji poručuju da ima dva izbora - da promjeni zakon ili vlast.

"Ako nemaju hrabrosti ili dovitljivosti postići išta od toga, tada ćemo 31. listopada izaći u skladu s rezultatima referenduma", rekao je lider Donjeg doma britanskog parlamenta, konzervativac Jacob Rees-Mogg.

On je kazao i kako je "sada na Evropskoj uniji da odluči želi li razuman dogovor ili će insistirati na vazalstvu", u slučaju čega će Britanci "izaći bez dogovora".

Britanski parlament će prije prekida rada ponovo zasjedati od 3. septembra, što će biti prilika da prije 10. septembra izglasa zakon kojim se odbacuje Brexit bez sporazuma ili se iskaže nepovjerenje vladi.

U Donjem domu u kojem sjedi 650 poslanika postoji tanka većina koja se protivi Brexitu bez sporazuma, a ne zna se ni hoće li Johnsonovi protivnici unutar Konzervativne stranke glasati za rušenje svoje vlade ukoliko do toga dođe.

Boris Johnson je u petak upozorio na posljedice pokušaja blokiranja Brexita, ocjenivši da bi to "ozbiljno kompromitovalo povjerenje naroda u politiku".

Johnsonovo zatvaranje parlamenta također se osporava u tri odvojena sudska slučaja, prenosi Al Jazeera.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Nove demonstracije farmera u Briselu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo