Kultura     | 31.08.2019. 13:57 |

U Sarajevu 'MAYA Fest' - Festival printane majice i dizajna

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Drugo izdanje festivala printane majice, dizajna i rukotvorina „MAYA fest“, koji se danas održava na platou ispred Historijskog muzeja BiH u Sarajevu, okupilo je više od 20 izlagača iz BiH i susjednih zemalja.      

Jedan od organizatora MAYA festa Đorđe Krajišnik kazao je da ovakav događaj na pravi način upotpunjava sliku kulturnih događaja glavnog grada BiH.

-  Nastao je kao festival grupe entuzijasta koji su željeli napraviti u Sarajevu još jedan kulturni događaj koji će, da tako kažem, produžiti ljeto i pokazati da i pored velikih festivala kao što je SFF, ima razloga i prilike da se napravi niz manjih kulturnih događaja kojima će se upotpuniti kulturna ponuda grada i otvoriti nove platforme za kulturnu razmjenu - kazao je Krajišnik.

MAYA fest, kako je dodao, okuplja ljude iz svijeta štampe, karikature, muzike, biodizajna i drugih aktivnosti i tom smislu nastoje ponuditi široku i pluralnu platformu na kojoj će se okupljati, nastojeći pozitivnim praksama, inkluzivnošću i otvorenošću za različite skupine pokazati da se stvari mogu mijenjati i da se na malim poljima može praviti ozbiljni kulturni iskorak.

Ovogodišnje izdanje MAYA festa održava se pod pokroviteljstvom Delegacije EU u BiH. Oni su MAYA fest, kako je dodao Krajišnik, prepoznali kao događaj koji nudi upravo tu širu kulturnu platformu i svjedoči da je moguće iz pozicije entuzijasta, bez namjere da se prave pompezni događaji, uz jedan drugarski dogovor, napraviti festival i jedan dan obogatiti kulturnim sadržajem.  

- U okviru MAYA festa pored toga što je on bazično vezan za printane majice i poruke na njima, nastojimo djeci približiti  taj svijet, ali ujedno ih učiti i drugim stvarima, kao što su očuvanje životne sredine i uopšte odnos prema gradu kao urbanoj cjelini. Zbog toga smo ovdje u Historijskom muzeju BiH kao simbolu ovog grada u arhitektonskom i svakom drugom smislu i to je ujedno prilika da djeca imaju otvorena vrata muzeja i da uz ovaj prostor vežemo nove mlade ljude - naveo je Krajišnik. 

Jedan od takvih sadržaja je i radionica za djecu iz biodizajna i ekologije koju će voditi dizajnerica Maja Halilović, a radi se o interaktivnoj radionici tokom koje će ova dizajnerica s najmlađim posjetiocima festivala MAYA raditi na iznalaženju alternativnih rješenja za plastične kese i plastiku kao velike zagađivače naše planete.

Putem istraživanja ove dizajnerice na polju scobyija, kulture bakterija i kvasca, najmlađim posjetiocima će biti omogućen sadržajan edukativni program s temom očuvanja naše prirodne sredine.

- Kroz interaktivan proces, crtanje, igru i učenje, te kroz predstavljanje kulture scoby, koju istražujem kao alternativni lakorazgradivi materijal već dvije godine, pokušat ću na najbolji način predstaviti mladim posjetiocima i posjetiteljkama MAYA festa važnost rada na promjeni naših navika i odnosa prema planeti čiji smo neodvojivi dio - izjavila je dizajnerica Halilović.

Sve što najmlađi posjetioci MAYA festa budu nacrtali i kreirali u okviru ovog programa moći će i štampati na majicama, te će na taj način imati i poklon koji će ih podsjećati na važnost očuvanja prirodne sredine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Radionica za djecu iz biodizajna i ekologije na MAYA festu u Sarajevu

Sutra radionica za djecu iz biodizajna i ekologije na MAYA festu u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo