Bosna i Hercegovina     | 31.08.2019. 11:45 |

Izvještaj FUCZ - Požar na planini Visočici još aktivan

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - U redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite se navodi da je u petak oko 15 sati Tuzlanski kanton pogodio zemljotres sa epicentrom šest kilometara sjeverno od naselja Mramor, na dubini od 10 km, magnitude 4.7.

Isto područje tog dana oko 16 sati pogodio je drugi zemljotres slabijeg intenziteta, 2.8 magnitude, šest km sjeverno od Srebrenika.Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je četiri prijave zbog nastale štete na zidovima i dimnjacima privatnih stambenih objekata u naselju Tinja.

U dijelu izvještaja o požarima se navodi da je požar na planini Visočici još aktivan. Zbog nepristupačnosti terena požar se gasi iz zraka helikopterom OS BiH. Tokom jučerašnjeg dana helikopter je imao pet preleta, ali se, zbog vjetra, požar  i dalje širi i zahvatio je površinu od više hektara, borove i bukove šume.  Na gašenju požara angažirana je kompletna vatrogasna jedinica općine Konjic i radnici JKP Šumarstvo „Prenj“ Konjic. Pripadnici PVP Konjic od ranog jutra su na terenu iznad sela Grušča. Helikoptera OS BiH angažovan je  jutros od 8 sati, ali je zbog dima, gašenje iz zraka otežano.

U izvještaju se dodaje da je Federalna uprava civilne zaštite i dalje u stalnom kontaktu sa svim institucijama i organizacijama uključenim u potragu za nestalima osobama: dječakom iz Begova Hana, kod Žepča, za Almirom Gluhićem iz Zavidovića i nestalom Salihom Omerović iz Sarajeva, koja je nestala na području Srebrenice. Federalna uprava civilne zaštite vrši prikupljanje dodatnih informacija, prati stanje na terenu, te je spremna da se odmah, u slučaju pronalaska novih tragova ili dobijanja pouzdanih informacija, uključi u nastavak potrage u punom kapacitetu. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'