Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 20:09 |

ICMP: Porodice nestalih zaslužuju konkretne poteze

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Danas, na Međunarodni dan nestalih porodice širom svijeta pozvat će na rasvjetljavanje sudbine ljudi koji su nestali uslijed oružanih sukoba, prirodnih katastrofa, kriminala, ilegalnih migracija i drugih uzroka.

U Sarajevu, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) je ispred Parlamentarne Skupštine BiH pripremila umjetničku instalaciju koju predstavlja nestale osobe kako bi ukazali na ovo pitanje i pozvali na provođenje efikasnih strategija za njegovo rješavanje.

U Bosni i Hercegovini je više od 70 procenata osoba čiji je nestanak prijavljen kao posljedica ratnih zbivanja pronađeno i identifikovano, što je najveći broj riješenih slučajeva nestalih osoba u jednom poratnom društvu na svijetu, ali mnogi se još uvijek vode kao nestali, navodi ICMP.

„Porodice barem 7.000 nestalih i dalje prolaze kroz agoniju ne znajući gdje su njihovi srodnici, više od dvije decenije nakon završetka sukoba, rekao je Matthew Holliday, šef ICMP-eva Programa za Zapadni Balkan. „Rješavanje pitanja nestalih je moralna obaveza, ali je i – a to je ključno – zakonska obaveza; njenim ispunjavanjem jača i unapređuje se vladavina zakona. Zbog toga je neophodno da država preuzme odgovornost i poduzme adekvatne radnje.“

Semiha Borovac, Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH je zahvalila ICMP-u na pomoći u traženju nestalih te je pozvala da „svi koji imaju informacije o nestalim osobama neka ih podjele za nadležnim tijelima“.

Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH rekao je da šanse za pronalazak i identifikaciju nestalih osoba uprkos prolasku vremena vremena nisu male. To je moguće uraditi – ipak, kako je naglasio „daljnji napredak na ovom pitanju zahtijeva političku volju, snažnu regionalnu saradnju te hrabrost i otvorenost prema javnosti. Političari i lideri svih zajednica u Bosni i Hercegovini moraju pokazati otvorenu podršku procesu traženja nestalih“.

Eric Nelson, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH naglasio je da je pitanje nestalih osoba „globalni problem“ i da Bosna i Hercegovina „može biti ponosna što su tri četvrtine nestalih pronađene i identificirane. Međutim, danas smo ovdje da iskažemo solidarnost sa članovima porodica hiljada onih za kojima se još uvijek traga.“

Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Delegacije Evropske Unije u BiH pozvao je na punu provedbu Zakona o nestalim osobama, napomenuvši da „Fond za porodice nestalih mora biti osnovan, a i to je obaveza svih nivoa vlasti.“

Torgny Svenungsson, zamjenik ambasadora Švedske u BiH skrenuo je pažnju na bol koju su iskusile porodice nestalih. „Bez obzira na okolnosti nestanka, porodice i prijatelji uvijek će tražiti odgovore, i mi moramo nastaviti raditi zajedno kako bismo pronašli one koji su još uvijek nestali.“

Marko Jurišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestale osobe BiH rekao je da je Bosna i Hercegovina lider u traženju nestalih u regiji i širom svijeta. „Međutim, za sve one koji i dalje traže svoje najmilije, to gotovo da i ne znači ništa. Mi u Bosni i Hercegovini moramo prestati politizirati taj proces i uložiti sve napore kako bismo pronašli sve nestale“.

Amir Kulaglić, član Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH pozvao je sve porodice nestalih da rade zajedno. "Samo ako budemo radili zajedno, možemo uspešno riješiti sudbinu svih nestalih, kao i privesti pravdi odgovorne za njihov nestanak", rekao je Kulaglić.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu u Nizozemskoj. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada i drugih organa vlasti u pronalaženju osoba nestalih usljed sukoba, zloupotreba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija koja je isključivo zadužena za rad na pitanju nestalih osoba.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom