Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 13:42 |

Gender centar FBiH: Inkluzivna društva ekonomski i društveno su prosperitetnija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Gender Centar Federacije Bosne i Hercegovine pozdravio je izjave svih aktera koji izražavaju solidarnost s LGBTI zajednicom, posebno jer je BiH dužna svakom građaninu garantirati uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi.

Pravo na slobodu okupljanja zagarantirano je Ustavom BiH, ustavima bh. entiteta i međunarodnim dokumentima kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i Evropska konvencija o ljudskim pravima i osnovnim slobodama.

O slobodi izražavanja i mirnog okupljanja govori i Preporuka Komiteta ministara Vijeća Evrope iz 2010. godine državama-članicama o mjerama za borbu protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Odnosi se na sve građane i niko ne treba biti diskriminiran ograničavanjem tog prava.

U cilju zaštite građana od diskriminacije u BiH postoji Zakon o zabrani diskriminacije BiH, kao i Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH kojima je zabranjena diskriminacija na osnovu spola, spolne orijentacije, odnosno, rodnog identiteta i spolnih karakteristika.

Najavljenu povorku ponosa treba shvatiti i prihvatiti kao ustavom i zakonom zagarantirano pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja, podsjećaju danas iz Gender centra FBiH.

U dijalogu BiH s Evropskom unijom, u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pitanje prava lezbejki, gej-muškaraca, bi-seksualnih, transseksualnih i interspolnih osoba (LGBTI) i organizacije povorke ponosa se već godinama ponavlja.

Međutim, u Gender centru ističu da pitanje unapređenja prava LGBTI osoba, i pitanje povorke ponosa, nisu važni zbog Evrope ili međunarodnih konvencija nego, u prvom redu zbog građana.

- Empirijski je dokazano da su društva koja su inkluzivnija i koja imaju viši stepen sloboda i osjetljivosti za različitosti, ujedno i ekonomski i društveno prosperitetnija - ponovili su iz Gender centra.

Pitanje odnosa prema povorci ponosa zakazanoj za 8. septembra prvenstveno je pitanje spremnosti Bosne i Hercegovine, odnosno bosanskohercegovačkog društva u cjelini, na poštovanje različitosti.

Stoga su iz Gender centra FBiH pozvali vlasti u BiH da osiguraju neophodne uvjete kako bi se ovaj događaj mogao održati mirno i dostojanstveno, kao i sve one koji obnašaju javne funkcije i uživaju povjerenje svih građana da vode računa o izjavama i obraćanju u javnom prostoru.

Pozvali su ih da se uzdrže od bilo kakvih izjava koje bi mogle biti tumačene diskriminirajućim ili izazvati mržnju prema LGBTIQ osobama, a građane su pozvali da izraze solidarnost i učestvovanjem pruže podršku održavanju Prve povorke ponosa u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hodović: Žene u BiH manje zastupljene u svim segmentima društva, posebno na tržištu rada (VIDEO)

Najava konferencije Gender centra FBiH o pristupu prevenciji i borbi protiv nasilja u porodici

Nastavak aktivnosti podrške u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u porodici

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana