Ekonomija     | 30.08.2019. 09:31 |

Azijska tržišta porasla, povratak pregovorima donosi optimizam

FENA Internet
TOKIO, 30. augusta (FENA) - Na azijskim su tržištima indeksi znatno porasli, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače ohrabrile poruke da se SAD i Kina vraćaju za pregovarački sto i jer se očekuju dodatne poticajne mjere u najvećim svjetskim gospodarstvima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.00 sati u plusu jedan posto, pa je na putu blagog tjednog dobitka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 1,4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 1,8 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu, ulagače su ohrabrile poruke iz kineskog ministarstva trgovine da dvije strane raspravljaju o idućem krugu trgovinskih pregovora zakazanih za rujan, ali da će napredak u pregovorima ovisiti o tome hoće li Washington stvoriti povoljne uvjete.

Izgledi da će se trgovinski pregovori nastaviti ohrabrili su ulagače.

No, neki analitičari ukazuju na to da u porukama iz Kine nema previše sadržaja i da SAD kani od 1. rujna nametnuti carine.

S druge strane, podršku tržištima dionica pruža nadu ulagača da će američki Fed i Europska središnja banka, kao i vlasti drugih najvećih zemalja u svijetu, uskoro uvesti mjere za poticanje gospodarstava.

Od Feda i ECB-a očekuje se da će već u rujnu smanjiti ključne kamatne stope, javlja SEEbiz.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SAD, Južna Koreja i Japan jačaju inicijative protiv sjevernokorejskih prijetnji

Azijska tržišta - Većina indeksa u minusu

Na Banjalučkoj berzi danas promet 108.036,23 KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom