Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 08:27 |

Bomberger: Rješavanje pitanja nestalih je moralna, ali i zakonska obaveza

FENA Saopćenje

SARAJEVO/HAAG, 30. augusta (FENA) - Dok zemlje širom svijeta nastoje riješiti pitanje velikog broja nestalih osoba – usljed sukoba, prirodnih nesreća, nezakonitih migracija i drugih uzroka, važno je znati da postoji međunarodni pravni okvir koji je predvidio obavezu vlada da poduzmu učinkovite mjere - navodi generalna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger u svom komentaru povodom Međunarodnog dana nestalih.

Bomberger je istakla da se pripremaju društvene i naučne strategije koje omogućavaju identifikaciju više nestalih osoba nego što je to bilo moguće i zamisliti prije svega 20 godina. Na zapadnom Balkanu, naprimjer, Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) predvodi aktivnosti koje su omogućile pronalaženje i identifikaciju više od 70 procenata od 40.000 nestalih u sukobima tokom 1990-ih, uključujući i 7.000 od 8.000 muškaraca i dječaka koji su nestali u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Na Mirovnom forumu koji je prošle godine u novembru sazvao predsjednik Emmanuel Macron, napisala je Bomberger, ICMP je predstavio Osam načela koja rezimiraju obaveze vlada u smislu rješavanja pitanja nestalih. Prema Pariškim načelima, kako se navodi, rješavanje sudbine nestalih osoba i zaštita od nestanaka sastavni su dio odgovornosti država u podržavanju mira, pomirenja i društvene kohezije. Ključni su element podržavanja osnovnih ljudskih prava. Načela naglašavaju činjenicu da se istrage o nestalim osobama moraju voditi tako da se utvrde činjenice i da je saradnja između država i međunarodnih institucija nužna. Ističu i to da osobe koje su nestale ili su žrtve prisilnih nestanaka imaju pravo na zakonsku zaštitu bez obzira na državljanstvo ili boravišni status i da sve mjere koje se poduzimaju s ciljem rješavanja problema nestalih migranata, naprimjer, moraju biti u skladu s vladavinom zakona.

Bomberger smatra da je rješavanje pitanja nestalih sastavni dio oporavka društva nakon sukoba i nesreća, jer, ako mu se ne pristupi na pravi način, podrivanje povjerenja u političke institucije i procese može imati duboke i negativne društvene i političke posljedice.

- Rješavanje pitanja nestalih je moralna obaveza, ali je i, a to je ključno, zakonska obaveza. Njenim ispunjavanjem jača i unapređuje se vladavina zakona. Međunarodni dan nestalih je prava prilika da ponovimo svoju posvećenost rješavanju globalnog pitanja nestalih osoba, osnivajući institucije koje su pravednije i vrijedne povjerenja - navodi Bomberger u svom komentaru, saopćeno je iz ICMP-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo