Svijet     | 29.08.2019. 19:01 |

Španska obalna straža spasila više od 200 migranata

FENA Internet

MADRID, 29. augusta (FENA)  - Španska obalna straža spasila je više od 200 migranata u njihovom pokušaju prelaska iz Afrike u Španiju, objavile su u četvrtak spasilačke službe.

Do spasilačke akcije došlo je u vrijeme kada se Španija priprema za dolazak španskog ratnog broda s 15 migranata iz talijanske luke nakon duže pat pozicije između talijanskih vlasti i španskog privatnog spasilačkog broda, prenosi Reuters.

Migranti iz subsaharske Afrike pronađeni su na tri splava u Alboranskom moru između sjeveroistočnog Maroka i jugoistočne Španije u srijedu poslijepodne. Odvezeni su u Almeriju i Malagu.

Do sredine augusta ove godine u Španiju je pristiglo oko 18.018 migranata, pokazuju podaci ministarstva unutarnjih poslova. To je povećanje od 39 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. 

Podaci Ujedinjenih naroda pokazuju da su  morski dolasci s Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike u EU pali s preko milion migranata u 2015. na 141.500  migranata prošle godine, dok se procjenjuje da je gotovo 15.000 ljudi poginulo ili nestalo u opasnom morskom putovanju.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta