Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 15:34 |

Islamska zajednica osigurala torbe i školski pribor za povratničku djecu

FENA Saopćenje

KOTOR VAROŠ, 29. augusta (MINA) – U Kotor Varoši ozvaničen je početak projekta podjele školskih torbi i 1.500 kompleta školskog pribora povratničkoj djeci. Radi se o projektu koji se realizira na inicijativu reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Huseina ef. Kavazovića.

Projekt na području sedam muftijstava provodi Ured za društvenu brigu, čiji je rukovodilac Ibrahim ef. Malanović. Sredstva za realizaciju osigurali su Rijaset IZ, u saradnji s organizacijama Crveni polumjesec UAE, Islamic Relief, kuvajtskim 'Udruženjem za blagostanje' iz Sarajeva i Udruženjem 'Svitanje'.

Na području Banjalučkog muftijstva, osim u Kotor Varoši, kompleti torbi i školskog pribora bit će podijeljeni i povratničkoj djeci u Prnjavoru, Bosanskoj Dubici, Bosanskom Kobašu, Bosanskom Brodu, Derventu, Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu i Bosanskoj Gradišci.

U Bihaćkom muftijstvu projekt će biti realiziran u Bosanskom Novom, Bosanskoj Kostajnici, Kozarcu i Prijedoru, u Zeničkom muftijstvu  u Kamenici, Goraždanskom u Rogatici, Višegradu, Jeleču i Ustikolini, a u Tuzlanskom muftijstvu  u Šamcu.

Predviđena je podjela i na području Travničkog muftijstva i to u Vitezu i Busovači, te Mostarskog u Stocu, Livnu i Glamoču.

- Tim projektom fokusirali smo se na pomoć djeci u povratničkim područjima. Njima je pomoć, u ovom momentu, najpotrebnija jer roditelji većine te djece nisu zaposleni. Želimo olakšali, kako djeci tako i roditeljima, te i na taj način iskazati posebnu pažnju i brigu za povratnike. To je ujedno i lijep novogodišnji poklon za djecu, s obzirom da sutra nastupa Nova hidžretska 1441. godina - kazao je Malanović.

Pozvao je školarce da budu marljivi i čestiti, slušaju roditelje i budu njihov ponos.

- Budite dobri građani ovog grada i čuvajte svoje porodice, našu BiH i živite u dobru sa svima - poručio je Malanović, saopćila je MINA.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hurtić: Država mora garantirati sigurnost povratnicima u cijeloj BiH (VIDEO)

Isak od Karana zatražio je da poduzme mjere iz svoje nadležnosti koje se odnose na zaštitu povratnika u RS

Dizdar potpisao ugovore s poslodavcima o sufinansiranju plata povratnicima (VIDEO)

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana