Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 14:18 |

Razmatrane žalbe okrivljenih u predmetu Jerko Ivanković Lijanović i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH razmatralo je danas žalbe branitelja Jerka Ivankovića Lijanovića, bivšeg federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Lijanovića lično, te branitelja Lijanovićevog savjetnika Stipe Šakića na presudu Kantonalnog suda u Tuzli od 16. januara 2018. godine.

Radi se o nepravomoćnoj presudi, kojom su Jerko Ivanković Lijanović i Stipe Šakić oglašeni krivim za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s produženim krivičnim djelom - zloupotreba položaja ili ovlasti, te osuđeni na devet (Lijanović), odnosno jednu godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM (Šakić).   

Braniteljica prvookrivljenog (Lijanovića), advokatica Mirna Delalić ukratko je obrazložila žalbu koja sadrži više od 230 stranica, navodeći kako je obim žalbe, između ostalog, uvjetovan velikim brojem dokumenata iz spisa, kao i obimom povreda krivičnog postupka, ali i KZ-a FBiH.

Ustvrdila je kako je odbrana vlastitim materijalnim dokazima pobila iskaze saslušanih svjedoka, osporavajući, istovremeno, njihov kredibilitet, te prigovarajući na način vođenja istrage, a u vezi s pokušajima da se odgovornost prebaci na njenog branjenika.

Navela je i kako se u ovom slučaju radi o prizvoljnoj primjeni materijalnog prava, čime je njenom branjeniku povrijeđeno pravo na pravično suđenje, uz opasku da su odredbe Zakona o novčanim podsticajima, kao i određeni podzakonski akti i nadležnosti proizvoljno tumačeni.

Navodima Delalić, pridružio se i branitelj drugookrivljenog, advokat Amir Mešić, insistirajući na bitnim povredama ZKP-a, te ostajući u cijelosti kod navoda pisanog podneska/žalbe.

Okrivljeni - Jerko Ivanković Lijanović i Šakić izjavili su kako su u cijelosti saglasni s navodima njihovih branitelja, te su pokušali dodatno obrazložiti cjelokupnu situaciju, ali su nakon upozorenja predsjedavajuće Vijeća da izlaze iz okvira žalbi, od toga odustali.

Istovremeno, Tužilaštvo je u odgovoru na žalbe branitelja okrivljenih i okrivljenog Ivankovića Lijanovića od 24. decembra 2018. godine predložilo da se te žalbe odbiju kao neosnovane.

Federalni tužitelj Slavo Lakić kazao je kako je u ovom slučaju odlučeno da se iskoristi mogućnost te prihvati odgovor Kantonalnog tužilaštva Tulanskog kantona, predloživši da Sud cijeni taj odgovor.

U skladu s ustaljenom procedurom, odluka u vezi s razmatranim žalbama bit će donesena naknadno.

Podsjetimo, Jerko Ivanković Lijanović, bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, je presudom Kantonalnog suda u Tuzli od 16. januara 2018. godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Lijanović je oglašen krivim za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, a u vezi s optužabama za nezakonitosti prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine.

Sud je optuženom Jerku Ivankoviću Lijanoviću za krivično djelo udruživanja radi činjenja krivičnih djela utvrdio kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, a za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti u trajanju od osam godina i šest mjeseci, odnosno jedinstvenu kaznu od devet godina.

Lijanoviću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH u trajanju od dvije godine, računajući od dana pravosnažnosti odluke, s tim da se vrijeme provedeno u zatvoru ne računa u vrijeme trajanja sigurnosne mjere.

Istovremeno, Lijanović je oslobođen optužbi po tri tačke optužnice.

Istim postupkom, kao saučesnik obuhvaćen je i njegov savjetnik Stipe Šakić koji je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu (za produženo k.d. - zloupotreba položaja ili ovlasti), uz novčanu kaznu od 18.000 KM (za udruživanje radi činjenja krivičnih djela).

Šakić je, u skladu s nepravomoćnom presudom,  spomenuti iznos dužan platiti u jednakim ratama u roku jedne godine, a ukoliko novčana kazna ne bude plaćena u roku, Sud će bez odgađanja donijeti odluku da se novčana kazna zamijeni kaznom zatvora.

Također, od Lijanovića se oduzima nezakonito pribavljena korist u iznosu od 652.861,38 KM, a od Šakića 5.717,37 KM te se utvrđuje da novac postaje vlasništvo Vlade FBiH.

Inače, prvostepeni sudski postupak u ovom predmetu je počeo u maju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je Budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uvjetovao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati kriminalnoj grupi koju je organizirao.

U sklopu istog predmeta bili su optuženi i nekadašnji zastupnik u Skupštini TK Mersed Šerifović, bivši Lijanovićev savjetnik Suad Čamdžić i nekadašnji ministar poljoprivrede TK Edin Ajanović, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice, Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvora.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vrhovni sud Federacije BiH u zaštiti zakonitosti i interesa Grada Zenica

Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu protiv Ajnura Nice za ubojstvo profesora

Suniti Hindić šest godina zatvora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo