Svijet     | 28.08.2019. 17:10 |

Silvya Goulard francuska kandidatkinja za novu evropsku povjerenicu

FENA Internet

PARIZ, 28. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Sylviu Goulard, zamjenicu  guvernera francuske centralne banke, kao evropsku povjerenicu u narednom mandatu Evropske komisije, objavila je u srijedu Jelisejska palata.

Ursula von der Leyen, naredna predsjednica komisije, pregovarat će u narednim sedmicama o portfeljima za komesarska mjesta s 27 država članica, isključujući Veliku Britaniju koja bi trebala napustiti EU krajem oktobra. Francuska s nestrpljenjem očekuje uticajne portfelje kao što su trgovina i energetika, te klimatska akcija, prenosi Financial Times.

Goulard (54) zamjenica je guvernera Banke Francuske, centralne banke države, od prošle godine. Ona je prethodno bila savjetnica bivšeg predsjednika Evropske komisije Romana Prodija i dva puta je birana za članicu Evropskog parlamenta. Bila je, nakratko, i ministrica odbrane nakon što je Macron izabran u 2017. godine, ali je odstupila zbog istrage navoda o izmišljenim radnim mjestima pomoćnika njene stranke centra MoDem u Evropskom parlamentu. MoDem je u savezništvu s Macronovom strankom Republika u pokretu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Francuska spremna da nastavi s finansijskom pomoći za UNRWA

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo