Kultura     | 28.08.2019. 16:19 |

Hackathon u oblasti kvantnog interneta na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.augusta (FENA) - Na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu bit će održan Hackathon u oblasti kvantnog interneta.

Prvi put će, 5. i 6. novembra, Hackathon biti istovremeno na pet povezanih mjesta ili „čvorova” širom Evrope.

Učesnici sa svih pet lokacija formirat će timove koji će se baviti izazovima, a možda čak i formirati timove s više čvorova (zavisno od broja prijavljenih učesnika).

Stručnjaci i članovi žirija također će biti na raspolaganju vodičima.

Cilj ovog Hackathona je razviti neke od prvih aplikacija koje koriste kvantnu mehaniku da osiguraju svoju internetsku komunikaciju.

-Primjer takve aplikacije je internetski preglednik koji može učitati veb-stranicu preko šifrirane HTTPS veze pomoću tajnog ključa generiranog protokolom kvantne distribucije ključeva (QKD). Slično tome, mnoge druge aplikacije koje trebaju šifrirati internetski promet, poput e-pošte ili mrežnih poruka, mogu se integrirati s QKD-om. Može se čak i proširiti OpenSSL na QKD API kako bi se olakšala integracija za buduće aplikacije – saopćeno je iz UNSA.

Dok kvantna mreža još nije dostupna, pružit će se simulirana verzija koja povezuje sve čvorove koji sudjeluju. Simulirana mreža izložit će isti API koji se koristio u prvoj pokaznoj mreži u Nizozemskoj, a sve aplikacije razvijene na ovom Hackathonu moći će se pokrenuti na stvarnom hardveru čim postanu dostupne.

Sudjeluju: CNRS, Pariz; QuTech, Tehnički univerzitet Delft (TU Delft); Univerzitet u Sarajevu; Univerzitet u Padovi; Trinity College Dublin; Quantum Internet Alliance, RIPE NCC, Veriqloud.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije