Svijet     | 28.08.2019. 11:47 |

Talibani tvrde da su blizu sporazuma o američkom povlačenju iz Afganistana

FENA Internet

KABUL, 28. augusta (FENA) - Talibani su saopćili u srijedu da su blizu sporazuma s američkim zvaničnicima po kome bi se američke snage povukle iz Afganistana u zamjenu za talibansko obećanje da njihova zemlja neće postati utočište za međunarodne militante.

Pregovori o okončanju 18-godišnjeg rata u Afganistanu odvijaju se u katarskoj prijestonici Dohi od kraja prošle godine. Deveti krug pregovora počeo je u prošloj sedmici.

- Nadamo se da ćemo uskoro imati dobre vijesti za našu muslimansku zemlju koja teži nezavisnosti - izjavio je Suhail Shaheen, portparol talibanskog političkog ureda u Dohi.

Američki zvaničnici koji učestvuju u razgovorima s talibanima u Dohi nisu bili odmah dostupni radi komentara.

Dva izvora bliska pregovorima saopćila su kako je planirano da specijalni američki izaslanik za Afganistan, Zalmay Khalilzad, koji je predvodio razgovore, doputuje u Kabul kako bi izvijestio predsjednika Ashrafa Ghanija o sporazumu.

Visoki sigurnosni zvaničnik u Kabulu izjavio je da su američki zvaničnici i talibani dogovorili vremenski okvir od 14 do 24 mjeseca za povlačenje američkih snaga.

Detalji sporazuma će biti podijeljeni s afganistanskom vladom prije nego što budu objavljeni u javnosti, navodi zvaničnik, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Hamas predstavio viziju sporazuma o prekidu vatre

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom