Sport     | 28.08.2019. 10:41 |

Večeras odluka o posljednim učesnicima grupne faze nogometne Lige prvaka

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Nakon što su sinoć plasman u grupnu fazu nogometne Lige prvaka obezbijedile ekipe zagrebačkog Dinama, Crvene zvezde i Olympiakosa, večeras će biti poznate još tri ekipe koje će igrati u elitnom evropskom klupskom takmičenju.

Sastaju se Apoel i Ajax (prvi meč 0:0), Cluj i Slavia Prag (0:1), te Lask Linz i Brugge (0:1).

Ulog je veliki, pošto će klubovi koji se plasiraju u grupnu fazu dobiti najmanje 15 miliona eura, a nastavak takmičenja donosi još veće novčane iznose.

Dinamo je jučer protiv norveškog Rosenborga u gostima odigrao neriješeno 1:1 i na taj način odbranio rezultat iz prvog meča u kojem je pobijedio s 2:0. Crvena zvezda u prvom meču u gostima je odigrala neriješeno 2:2 protiv švicarskog prvaka Young Boysa, a jučer je također odigrala neriješeno 1:1, te zbog golova u gostima obezbijedila plasman u grupnu fazu. 

Olympiacos je u oba meča savladao ekipu Krasnodara. Nakon ubjedljive domaće pobjede s 4:0 u Grčkoj, jučer je u gostima bio bolji s 2:1. 

Najzanimljiviji meč večeras će odigrati Apoel i Ajax, nakon što je prvi meč završen 0:0. Cluj će pokušati nadoknaditi zaostatak od 1:0 iz prvog meča protiv Slavije Prag, a isti zadatak imat će  Lask Linz u duelu protiv Bruggea. Utakmice počinju u 21 sati. 

Šest pobjednika susreta play offa bit će priključeno s još 26 ekipa koje su direktno uvrštene u grupnu fazu (ukupno 32 ekipe). Šest prvaka dolaze iz zemalja s najvišim rangom, zatim prošlogodišnji pobjednici Lige prvaka i Evropske lige, te ostalih 18 ekipa na osnovu UEFA-ine ljestvice klupskih koeficijenata.  

Žrijebanje grupne faza Lige prvaka bit će obavljeno 29. augusta u Monacu. Trideset dva kluba bit će žrijebana u osam grupa sa po četiri ekipe, a nosioici će biti Liverpool (Eng), Chelsea (Eng), Barcelona (Špa), Manchester City (Eng), Juventus (Ita), Bayern (Njem), PSG (Fra) i Zenit (Rus). 

Utakmice 1. kola grupne faze Lige prvaka igrat će se 17. i 18. septembra. 

Finale je na rasporedu 30. maja na stadionu "Atatürk" u Istanbulu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo