Svijet     | 28.08.2019. 09:39 |

Zarif poručio Abeu - Iran ne namjerava povećati napetosti

FENA Internet

TOKIO, 28. augusta (FENA) - Iran ne namjerava povećati napetosti, ali bi svaka zemlja trebala biti u stanju da uživa svoja prava u okviru međunarodnog poretka, izjavio je u srijedu ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Zarif je dao tu izjavu u Yokohami, u blizini Tokija, na početku sastanka s japanskim premijerom Shinzo Abeom.

- Kako je naš predsjednik rekao, mi ne nastojimo povećati napetosti. Vjerujemo da bi svaka zemlja trebala uživati svoja prava na osnovu međunarodnog poretka - izjavio je Zarif.

Američki predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz međunarodnog sporazuma iz 2015. koji ima za cilj ograničiti iranski nuklearni program, i ponovo je uveo sankcije Teheranu.

Trump je izjavio u ponedjeljak da će se sastati s iranskim predsjednikom ukoliko se steknu uslovi kako bi okončali konfrontaciju oko nuklernog sporazuma, dodajući da su razgovori u toku oko otvaranja kreditnih linija zapadnih zemalja kako bi iranska ekonomija opstala.

Trump je, međutim, odbacio ukidanje ekonomskih sankcija kako bi se nadoknadili gubici koje je pretrpio Iran.

U utorak je predsjednik Hassan Rouhani izjavio da Iran neće razgovarati sa Sjedinjenim Državama dok se sankcije ne ukinu.

Japan, najbliži azijski sveznik Washingtona, ima tradicionalno prijateljske veze s Iranom. Abe je posjetio Teheran u junu u pokušaju da ublaži napetosti, prenosi  Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Karamehić - Abazović primila naučnike i profesore iz Japana

Zuckerberg sa premijerom Japana o rizicima umjetne inteligencije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo