Bosna i Hercegovina     | 28.08.2019. 10:18 |

Freeland: Genocidu nema mjesta u savremenom svijetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Ministrica vanjskih poslova Kanade Chrystia Freeland kazala je da ostaje potpuno opredijeljena u zaštiti međunarodnog pravnog poretka i njegovih ključnih postulata, ponovivši da "genocidu nema mjesta u savremenom svijetu".

Ona je na taj način odgovorila na peticiju e-1837 koju je putem Parlamenta Kanade inicirao Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK).

- Počinjeni genocid u Srebrenici se neće zaboraviti, međunarodno pravo se mora poštovati, presude sudskih instanci izvršavati, počinioci privoditi pravdi dok god su živi - istaknula je.

Takvi stavovi uvode mir i pružaju garanciju da međunarodni odnosi ostaju zaštićeni civilizacijskim pravnim pravilima, a unutrašnje pravo u obavezi da goni počinioce ratnih zločina i zločina genocida.

Iz IGK-a su naglasili da je ovo zapravo stav kanadske Vlade koji daje nadu da genocid u Srebrenici nikada neće biti zaboravljen.

- Ovakav odgovor u uvjetima kada imamo ne samo negiranje genocida, nego čak i trijumfalizam nad zločinima protiv čovječnosti i genocidom počinjenim u Bosni i Hercegovini je vrlo važan - smatraju u tom Institutu.

IGK će, najavljuju, s drugim naučno-istraživačkim institucijama, organizacijama i zajednicama iskoristi odgovor Vlade Kanade u cilju suzbijanja svakog pokušaja poricanja genocida i precizno locirati pravnu i moralnu argumentaciju u prilog poštovanja te obaveze.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brazilski predsjednik Lula optužio Izrael za genocid u Gazi

IGK: Proglasiti 11. juli Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana