Kultura     | 27.08.2019. 20:28 |

Otvorena izložba 'Sevdah' (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Izložba "Sevdah" 27 autora, umjetnika 7.Internacionalne kolonije Sarajevo, otvorena je večeras u Gazi Husrev-begovom hanikahu.

Umjetnici iz 11 država: Bosne i Hercegovine, Turske, Sjevernog Kipra, Sjeverne Makedonije, Grčke, Francuske, Italije, Albanije, Crne Gore, Srbije i Kosova, su od 21. do 28.augusta na svojim slikarskim platnima vječnim učinili "Sevdah" - ljepotu Bosne i Hercegovine.

Voditeljica 7.kolonije Sarajevo i Galerije "Preporod", slikarka  Mirsada Baljić, je pojasnila da su umjetnici "sevdah" poistovjetili s muzikom, lijepom emocijom, ljubavlju, čežnjom.

- Svaka paleta koju su oslikali je jedinstvena. To su akrili na platnu, ulje na platnu, prekrasno šarenilo, a na paletama su oslikali svoju tradiciju, kulturu, ali su uživali i u bh.kulturi - rekla je Baljić.

Jedna od umjetnica kolonije bila je i Pinar Koč iz Turske, inače supruga ambasadora Turske u BiH Halduna Koča. Kaže da je ponosna što je učestvovala u koloniji sa eminentnim umjetnicima i što je bila dio nečega što ljude spaja, što pruža ljepotu svima.

- "Sevdah" za mene su dva mjesta, jedno u BiH a drugo u Turskoj. To su za mene krajnje romantična mjesta, tako da sam naslikala Boračko jezero i Kapadokiju. U mojoj glavi i mome srcu postoji snažna asocijacija sevdaha između ta dva mjesta - kazala je ona.

Podršku 7.Internacionalne kolonije Sarajevo, pružila je i Ambasada Republike Turske u BiH, jer, ambasador Koč smatra da je jezik umjetnosti univerzalan, i sigurno doprinosi boljem razumijevanju ljudi, upoznavanje različitih kultura i tradicija. 

Organizator kolonije je Galerija "Preporod" i Udruženje Art Colony, uz podršku Gradske uprave Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Učesnicima kolonije "Sevdah" uručena su i priznanja.  

Pogledajte http://fena.ba/video/3307

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10zeEUlHZRG6Lm0wc9f9RZKErVTTVGmYq?usp=sharing

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu