Svijet     | 27.08.2019. 16:58 |

Tužilaštvo dovršilo podnesak protiv bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka

FENA Internet

KUALA LUMPUR, 27. augusta (FENA) - Tužilaštvo je u utorak dovršilo svoj podnesak protiv bivšeg malezijskog premijera Najiba Razaka povezan sa SRC International, bivšom jedinicom državnog investicijskog fonda 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Sudac višeg suda u Kuala Lumpuru, Mohd Nazlan Mohd Ghazali, odredio je 11. novembar kao datum za odluku da li će Najib voditi vlastitu odbranu ili će biti oslobođen. 

- Ukoliko nema prima facie, optuženi će biti oslobođen. Ukoliko, međutim, prima facie bude utvrđena u bilo kojoj od tačaka optužbe, odbrana će biti sazvana - navodi sudac u presudi. 

Sudski proces odnosi se na sumu od 42 miliona ringita (10,3 miliona dolara) uloženu na Najibov lični bankovni račun od SRC Interntional, u kome se Najib suočava sa sedam optužbi, uključujući kršenje povjerenja, pranje novca i zloupotrebu ovlasti. 

On se izjasnio da nije kriv.

Suđenje je počelo u aprilu ove godine kad je tužba pozvala 57 svjedoka da prisustvuju sudskom procesu dužem od 58 dana. Među pozvanim svjedocima bili su bivši bankari, zvaničnici malezijskog penzionog fonda, kao i članovi antikorupcijske agencije te zemlje.

Najib se suočava s još desecima drugih tačaka optužbe za korupciju, pranje novca, zloupotrebu ovlasti i kršenje povjerenja vrijedne milijarde ringita otkako je njegova vladajuća koalicija izgubila vlast na nacionalnim izborima u  maju prošle godine.

Očekuje se da bivši premijer u srijedu bude suočen s još većim sudskim procesom koji uključuje 25 optužbi, poimenice po četiri tačke za zloupotrebu položaja kako bi izvukao finansijsku korist od skoro 2,3 milijardi ringita (550 miliona dolara) i po 21 tački za pranje novca vezano za 1MDB.

Najibova supruga  Rosmah Mansor  i posinak Riza Shahriz Abdul Aziz također se suočavaju  optužbama za pranje novca, i korupciju, ali tvrde da nisu krivi, prenosi Xinhua.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Dodikov advokatski tim tvrdi da Tužilaštvo BiH nije dokazalo ništa i da je suđenje čista politika

U New Yorku počeo historijski krivični postupak protiv Donalda Trumpa

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta