Svijet     | 27.08.2019. 15:42 |

Macron: Udaljiti Rusiju od Evrope izvorna je strateška greška

FENA Internet

PARIZ, 27. augusta (FENA) - Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u utorak da je došlo vrijeme za  Evropu da se približi Rusiji - da je drži u njenim zapadnim granicama, da provjerava njene globalne ambicije i da izbjegne da bude uvučena u novi Hladni rat.

Macron nije direktno rekao da li želi da EU ukine sankcije uvedene Moskvi nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine, žarišta napetosti između Istoka i Zapada u proteklih pet godina. Kazao je, međutim, da nove sankcije "nisu u našem interesu".

U širokom diplomatskom govoru u utorak koji se dotakao brojnih tema,  Macron je skicirao ulogu Francuske kao balansirajuće sile - između Rusije i njenih suparnika, između SAD-a i Irana, između bogatih i siromašnih zemalja. 

- Udaljiti Rusiju od Evrope izvorna je strateška greška - kazao je Macron.

Evropske "slabosti i greške" pomogli su Rusiji da ojača svoje savezništvo s Kinom i obnovi svoj uticaj u Siriji, Libiji i širom Afrike, tvrdi francuski čelnik.

- Nije u našem interesu da budemo slabi ili da osjećamo krivicu, u našem je interesu da zaboravimo nesuglasice i da ponovo prigrlimo jedni druge - kazao je Macron, ali je dodao da "evropski kontinent nikada neće biti stabilan, nikada neće biti siguran ukoliko mi ne pacifikujemo i pojasnimo naše odnose s Rusijom", prenosi AP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'