Ekonomija     | 27.08.2019. 15:30 |

Tulumović i Mustajbašić razgovarali sa predstavnicima Sindikata tekstila

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović i ministar finansija Suad Mustajbašić razgovarali su danas sa predstavnicima Sindikata tekstila, kože, obuće i gume TK o općem stanju u toj grani sa osvrtom na probleme penzionisanja radnika, te probleme radnika gračaničke Fortune koja je u stečaju.

Tulumović je ponovio dio svog ekspozea kojeg je podnio i prilikom imenovanja, te akcentirao da će Vlada Tuzlanskog kantona nastaviti da bude i socijalno osjetljiva.

- Vlada je u prethodnim godinama redovno realizirala projekt pomoći u zbrinjavanju radnika koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, a takve aktivnosti ćemo nastaviti i ubuduće. Tim programom svake godine, u saradnji sa Vladom FBiH, omogućimo uplatu doprinosa za one radnike koji tokom tekuće godine ostvare uslove za penzionisanje i tako sukcesivno rješavamo tu problematiku - rekao je Tulumović.

Istaknuto je da je bilo pokušaja na nivou Federacije BiH da taj problem bude riješen tako da se donese Zakon o uvezivanju radnog staža. On nikad nije urađen, a kao razlog se navodi činjenica da su za njegovu impletaciju potrebna ogromna finansijska sredstva.

Također, navedeno je da je Vlada TK dosad ublažavala taj problem donošenjem socijalnog programa samo za one radnike koji ispunjavaju uslove za penzionisanje, a zbog neuvezanog radnog staža ne mogu se penzionisati. Sredstva su obezbjeđivana iz sredstava ostvarenih u procesu privatizacije, a koja su deponovana kod Razvojne banke Federacije BiH.

Kada je u pitanju rješavanje problema radnika Fortune, premijer Tulumović i ministar Mustajbašić su rekli da će Vlada već u najskorije vrijeme razmatrati tu tematiku, te analizirati zakonske mogućnosti i raspoloživost finansijskih sredstava za te namjene, a nakon toga će i Vlada zauzeti svoj zvanični stav.

Dogovoreno je da se u narednom periodu pripreme i projekcije broja radnika koji će ostvarivati pravo na penzionisanje u narednim godinama, a koji imaju dijelove neuvezanog radnog staža, a sve kako bi Vlada na bazi tih projekcija mogla zauzimati određene stavove i eventualno planirati neophodna finansijska sredstva, saopćeno je iz Vlade TK.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Završen Glavni projekt za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

Kubatlija s vlasnikom kompanije G.P.A ekosistem Grčka o poslovanju u BiH i mogućim ulaganjima

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana