Bosna i Hercegovina     | 27.08.2019. 14:51 |

Džaferović: Nema uvjeta za vanredno zasjedanje Predsjedništva BiH (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović potvrdio je da su danas sva tri člana Predsjedništva BiH saglasni da se ne održi vanredna sjednica na kojoj je jedna od tačaka bila imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

- Razlozi zbog kojih mislim da nije ni trebalo sazivati sjednicu ni podnositi zahtjev za njeno održavanje je zato što se nisu stekli uvjeti, odnosno nisu rašćišćene stvari u vezi Godišnjeg nacionalnog programa (ANP). Ostavljen je prostor na nekom dogovoru u narendih nekoliko dana da se pokuša naći rješenje, a to je usvajanje ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH što uopšte nije sporna stvar ni kada je u pitanju politička stranka ni kandidat - rekao je Džaferović.

Po njegovom mišljenju suština je u tome da  ne postoji spremnost prije svega kod člana Predsjedništva Milorada Dodika da se poštuju svi zakoni ove zemlje.

- Moraju se poštovati svi zakoni zemlje i zakoni o odbrani i odluka Predsjedništva BiH o ANP-u iz 2009. godine , kao i zakon o Vijeću ministara BiH. To sve skupa je jedan paket, iz kojeg nije moguće uzimati ono što vam odgovara i odbacivati ono što ne odgovara. Dakle, svi možemo imati različite poglede na rješenja koja imamo unutar BiH, ali dok se ne dogovorimo da imamo druga rješenja to jest dok to institucije BiH ne verificiraju na snazi su važeća rješenje i svih ih moramo poštovati bez obzira da li se s njima slaže ili ne - naglasio je Džaferović.

Potvrdio je da je na sjednici Dodik kazao da ukoliko dogovora ne bude do 5. septembra da će biti sazvana Skupština Republike Srpske na kojoj će se raspravljati o povlačenju saglasnosti za nadležnosti BiH koja su u vezi pitanja odbrane, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća  (VSTV) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U tom pogledu Džaferović je ukazao na činjenicu da „u Bosni i Hercegovini niko nikome ne treba da prijeti i da niko nikome ne može da prijeti“

- Iako sam sugerisao da se to ne čini vidjet ćemo kako će se stvari odvijati - upozorio je Džaferović.

Ocijenio je dobrim Sporazum koji je potpisan 5. augusta jer je u njemu, po njegovim riječima, kazano da su svi opredijeljeni da poštuju donesene relevantne zakone i odluke državnih institucija.

 - U tom smislu pominje se unapređenje NATO puta BiH, zatim NATO integracijska komisija koja treba da priprema nacrte i prijedloge koji će biti dostvaljani NATO-u. Kada se to pogleda potpuno je jasno da je tu sadržan i ANP tako da za mene nema tu nikakve dileme - istakao je Džaferović.

Potvrdio je da ne bi formalno ništa značilo povlačenje saglasnosti RS-a iz ovih sporazuma ili dogovora dodajući da bi se nadležnosti koje su prenesene na državu mogle vratiti na entitete potrebna je odluka svih onih koji su u tome učestvovali a to su oba entiteta i državnog parlamenta, koji je donio zakone po kojima se danas postupa.

- Međutim to može da iskomplicira situaciju unutar BiH i mislim da to ne bi bilo dobro ni za RS ni za srpski narod koji živi u tom entitetu, na šta se Dodik pozivao - zaključio je Džaferović. 

Pogledajte http://www.fena.ba/video/3305

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1t5GWEr_biIgecxqh3THVaKuCmd6IuPBO?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana