Kultura     | 27.08.2019. 12:32 |

'Juventafest' dio projekta uključivanja mladih s poteškoćama u razvoju (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva 'Juventafest' , u suradnji s Udruženjem 'Život s Down sindromom FBiH', omogućit će mladima s Down sindromom sudjelovanje u radionicama koje će u septembru biti održane u okviru tog festivala.

Cilj je buđenje empatije među mladima, omogućavanje razmjene iskustava te ukazivanje na značaj uvažavanja različitosti.

Direktorica Festivala Jasna Diklić zadovoljna je zbog te vrste suradnje za koju kaže da će obogatiti sadržaj  festivala. Pojašnjava da će mladi s Down sindromom sudjelovati u četiri radionice (lutka, maska, ples, muzika).

Stručna suradnica za programe iz kulture Udruženja 'Život s Down sindromom FBiH' Alena Džebo pripremila je mlade s Down sindromom za sudjelovanje na radionicama i pobrinula se da za njih to bude ugodno iskustvo.

Kaže da je sudjelovanje mladih s Down sindromom u događaju te vrste zapravo, već sama po sebi, inkluzija. Radi se kao i sa svakim drugim djetetom, 'naravno pod uvjetom da oni to žele i da su spremni na tu vrstu izazova'. 

- Više takvih uključivanja za djecu znači priliku da ispitaju svoje mogućnosti i odluče da li ih to zanima ili ne. Kao i svako dijete - naglasila je.

Predsjednica Udruženja 'Život s Down sindromom' Sevdija Kujović ističe važnost prilike da te osobe, ravnopravno sa ostalima, sudjeluju u događajima iz oblasti kulture.

- Djeca i mladi s Down sindromom sudjelovat će u radionicama 'Juventafesta'. Mnogo znači to što je inicijativa potekla od tog festivala, što je rijedak slučaj - naglasila je.     

Sedmi teatarski festival 'Juventafest' bit će održan od 5. do 9. septembra u Sarajevu, a slavi mlade i njihove različitosti. Očekuje se stotinjak sudionika iz regije, a na programu je šest predstava. Glumci će biti sudionici i radionica, a rezultati će biti prezentirani na festivalu. Među partnerima tog festivala je i Centar kulture i mladih Općine Centar u Jelićevoj ulici.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/3304/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1Mf4Xa_IIV_z80FXY3ielArAY365h0508?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo