Svijet     | 27.08.2019. 11:38 |

Corbyn najavio da će 'učiniti sve' da spriječi Brexit bez sporazuma

FENA Internet

LONDON, 27. augusta (FENA) - Čelnik britanske opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn najavio je da će "učiniti sve što je neophodno" da spriječi Brexit bez sporazuma, dok se priprema da se sastane s ostalim poslanicima kako bi raspravljali o taktici blokiranja vladinih planova.

Ujedinjeno Kraljevstvo kreće se u pravcu ustavne krize na unutrašnjem planu i nadmudrivanja s Evropskom unijom na vanjskom nakon što je premijer Boris Johnson najavio da će napustiti blok u roku od 66 dana ukoliko EU ne pristane na ponovne pregovore o sporazumu o razlazu.

Corbyn je izjavio da bi napuštanje EU bez dogovora rezultiralo "bankarskim Brexitom bez sporazuma" koji bi omogućio kompanijama da zarade profite nauštrb britanskih glasača.

- Borba da se spriječi Brexit bez sporazuma nije borba između onih koji žele da napuste EU i onih koji žele kontinuirano članstvo - piše Corbyn u današnjem Indrpendentu, dodajući da bi napuštanje bloka bez sporazuma ostavilo Britaniju "u nemilosti"  američkog predsjednika Donalda Trumpa i velikih američkih korporacija.

- To je borba mnogih protiv nekolicine koja je uzurpirala rezultat referenduma kako bi učinila još bogatijim i moćnijim one koji su na vrhu. To je razlog zašto će Laburistička stranka učiniti sve što je neophodno da spriječi bankarski Brexit bez sporazuma - piše Corbyn u Independentu, prenosi Reuters.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo