Bosna i Hercegovina     | 27.08.2019. 12:02 |

FUCZ - Intenzivno se radi na sanaciji posljedica poplave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27.augusta (FENA) – Profesionalna vatrogasna jedinica općine Kakanj u protekla 24 sata imala je tri intervencije uslijed obilnih padavina u naseljima Bare, ali i u naselju Kraljeva Sutjeska.

Jučer u poslijepodnevnim satima cijelu općinu zahvatilo je nevrijeme sa grmljavinom i obilnim kišnim padavinama što je za posljedicu imalo pojavu bujica. Zbog nanosa materijala privremeno je bio u prekidu saobraćaj na putu R-467 Zavidovići-Olovo na lokalitetu Crni Potok.

Kako je saopćeno iz Federalne uprave civilne zaštite, u toku dana se radi intezivno na sanaciji posljedica poplave na ugroženom području.

- Nastavljena je sanacija putne infrastrukture koja je oštećena tokom poplave, kao i ispumpavanje vode iz objekata i bunara i čišćenje objekata. Također se vode aktivnosti na dezinfekciji objekata i otpada koju radi Higijensko-epidemiološka služba, a intezivno se vodi i aktivnost na odvozu otpada sa poplavljenog područja – saopćeno je iz FUCZ-a.

Općinske komisije za procjenu šteta su na terenu, te u skladu sa prijavama vrše popis prijavljenihi šteta.

U aktivnostima otklanjanja posljedica poplave danas je uključeno i 30 pripadnika Teritorijalne vatrogasne jedinice Doboj.

Općinskom štabu civilne zaštite grada Doboja i Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite stavljeni su na raspolaganje isušivači vlage koje građani mogu preuzeti u prostorijama vatrogasnog doma u Tešnju.

Nastavljena je aktivnost na sanaciji oštećenja i sanacija putne infrastrukture MZ Miljanovci-Lončari.U Piljužićima je rađeno na sanaciji putne infrastrukture (put Piljužići-Komin i put Kraljevac).

Završena je i sanacija puta Križ-Blaževci. Sanirana su i tri putna pravca u Potočanima - MZ Jelah

Tokom dana se desio i kvar na dijelu vodovodne mreže u Piljužićima koji je i saniran, voda iz sistema je u skladu sa važećim propisima i parametrima.

Kamion JP Rad sa pomoćnim radnicima radili su na utovaru i odvozu na deponiju otpada iz poplave u Piljužićima, kao i angažovani kamioni. 

Vršeno je ispumpavanje vode sa zemljanih površina oko objekata i iz samih objekata, pranje objekata i pranje javnih površina. Provedena je dezinfekcija 55 objekata sa tri tima.

Općinske komisije u skladu sa prijavama su tokom dana intezivno radile na utvrđivanju štete na poplavljenom području.                                                                                                     

Služba civilne zaštite je putem Operativnog centra zaprimila većinu prijava na propisanim obrascima i proslijedila nadležnim Općinskim komisijama, saopćeno je iz FUCZ.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Federalni štab civilne zaštite dodijelio priznanja za 53 kolektiva i pojedinca

FUCZ - Izvučeno vozilo iz Bregave, u njemu nađeno jedno beživotno tijelo

FUCZ - Požar na području općine Kladanj još uvijek aktivan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom