Ekonomija     | 26.08.2019. 14:36 |

U Veterinarskoj stanici Sarajevo rješavati probleme, preduzeću vratiti funkciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, zastupnik Elvedin Okerić i ministar privrede Haris Bašić posjetili su danas KJP "Veterinarska stanica" Sarajevo gdje su sa v.d. direktora Nirvesom Bulajom razgovarali o stanju u ovom preduzeću kao i o načinima podrške Vlade i Skupštine.

- Ovdje smo da bi razmotrili šta treba uraditi kroz budžete za ovu i narednu godinu kako bi Veterinarska stanica ponovo profunkcionisala u punom kapacitetu. Ona ima mnogo ozbiljniju ulogu u društvu nego što su to njene sadašnje aktivnosti, ali zbog političkih trgovina u prošlosti ovo je još jedno od preduzeća koje je platilo ceh loših uprava. Moramo, nažalost, popravljati stanje u firmi koja ima višestruk značaj na teritoriji kantona. Odavde možemo crpiti i informacije koje su korisne za razvoj privrede i poljoprivrede - izjavio je Konaković.

Dodao je da su programirana određena finansijska sredstva koja bi trebala relaksirati stanje u ovom preduzeću, ali i da su već primjetni pomaci u organizaciji rada i prihodovnoj strani njegovog poslovanja dolaskom novog menadžmenta.

Ministar Bašić je istakao dobru saradnju sa novoimenovanim menadžmentom te rezultate rada koji su vidljivi i na terenu. Naglasio je da će se razmatrati pitanja daljeg napretka poslovanja ovog preduzeća koje je od iznimne važnosti za javno zdravstvo u kantonu.

Po riječima v.d. direktora Bulaje, pokrenut je plan rješavanja ključnih problema u preduzeću koje je zatekao po preuzimanju dužnosti, a to su veliki finansijski gubici kao i prekomjerni broj uposlenika. Intenzivirane su i aktivnosti na terenu, između ostalog, na primjeni mjera unapređenja stočarstva radi prevencije širenja zoonoza i zaštite zdravlja stanovništva.

Zastupnik Okerić naglasio je da Veterinarska stanica mora vratiti svoju funkciju u društvu, te da je to interes kantonalne vlasti. Kazao je da će se odrediti strateški ciljevi i dinamički plan unapređenja rada preduzeća, saopćeno je iz Pres-službe KS. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo