Bosna i Hercegovina     | 26.08.2019. 14:24 |

Arnaut: Zašto se ne zakazuje sjednica Istražne komisije za stanje u pravosuđu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut zatražio je odgovor od sekretara tog doma Marina Vukoje (HDZ) zbog čega još uvijek nije zakazao konstituirajuću sjednicu Istražne komisije Predstavničkog doma koja je uspostavljena sa zadatkom da istraži stanje u pravosuđu, s posebnim osvrtom na sposobnost VSTV-a da učestvuje u procesima neophodnim na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u EU.

Arnaut podsjeća da je Predstavnički dom tu istražnu komisiju osnovao prije tačno dva mjeseca, 26. juna, da je istim Zaključkom Dom imenovao njene članove na način da je Klubove poslanika zadužio da dostave imena članova komisije, a ne samo prijedloge, te da je u propisanom roku dostavljen dovoljan broj članova, uključujući i entitetsku zastupljenost.

Kao predlagač navedenog Zaključka, Arnaut od sekretara Vukoje stoga traži odgovor zašto još uvijek nije ispunio svoju obavezu iz Poslovnika koji nalaže da "Prvu sjednicu komisije saziva sekretar Doma". 

Arnaut podsjeća da je Istražna komisija osnovana s ciljem napretka naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji, te da je takav potez rezultat obaveze Parlamentarne skupštine BiH da igra ulogu u osiguranju odgovornosti javnih institucija pred građanima BiH, kao i da razmatra rad pravosudnog sistema, bez uitcanja na pojedinačne slučajeve.

Arnaut podcrtava da značajna većina nosioca pravosudnih funkcija pošteno, predano i profesionalno obavlja svoj posao, ali da povjerenje građana u pravosudni sistem rapidno opada zbog sistemskih manjkavosti čije je saniranje dužnost i obaveza Parlamentarne skupštine BiH, te da su brojni međunarodni partneri, uključujući Ambasadu SAD-a i Misiju OSCE-a, pozdravili uspostavu ove Istražne komisije i istakli da je ovakva uloga Parlamenta ključna za sistem provjera i ravnoteže u demokratskom društvu.

- S obzirom da Predstavnički dom ne može vršiti ovu svoju važnu ulogu sve dok Vi, kao sekretar Doma, ne ispunite svoju poslovničku obavezu i ne sazovete prvu sjednicu Istražne komisije, molim odgovor zašto to još niste učinili - zaključuje Arnaut u svom upitu, saopćeno je iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Arnaut: Izuzetno je važno što je Bećiroviću dato da bude uvodničar panela Minhenske konferencije

Arnaut: Bećirovićeva posjeta Njemačkoj čvrst temelj za blisku dalju saradnju po konkretnim temama i pitanjima

Arnaut: Za usvajanje zakona o državnoj imovini u Predsjedništvu BiH dovoljna su dva glasa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo