Ekonomija     | 26.08.2019. 12:32 |

Čaušević: IT firme trebaju praviti proizvode, a ne naplaćivati radne sate(VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 26. augusta (FENA) - Bosanskohercegovačke IT firme trebale bi praviti svoje proizvode i plasirati ih na tržište, a ne samo prodavati inžinjerske sate, istaknuto je danas na predavanju u Biznis centru bh. dijsapore u Sarajevu.

Poduzetnik i predavač Elvir Čaušević, govoreći o temi "Razvijanje vlastite proizvodnje umjesto naplaćivanja radnih sati", istaknuo je da je potrebno "upakovati" proizvod od onoga što firme već proizvode, obraditi marketinški i stvoriti brend, te plasirati ga na tržište.

- Mnoge naše firme rade od projekta do projekta po zahtjevu klijenta, npr. od 7. do 12. tačke razvoja njihovog proizvoda, a trebali bi da rade sve od prve do stote tačke razvoja i plasiraju svoj proizvod na tržište - pojasnio je Čaušević.

Naveo je da bi najbolje da se IT firme u BiH uvežu sa marketinškim firmama, a potom i sa bh. dijsporom radi podrške razvoju firmi i plasiranja proizvoda u inostranstvo.

Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijsapore naglasio je da, osim informacija i podrške koju pružaju investitorima iz dijaspore, organizuju i ovakva predavanja putem kojih žele da aktiviraju finansijske resurse iz dijspore i iskoriste iskustva koja su tamo stekli.

- Ovo je već treća radionica i želimo da nastavimo s ovim aktivnostima kako bi Biznis centar bh. dijsapore učinili mjestom okupljanja domaćih privrednika i investitora iz dijaspore koji su voljni da prenesu svoja znanja - kazao je Alijagić.

Predavanje je organizovano uz podršku USAID 'Diaspora Invest' projekta.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/3299/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1jCWFnn-nRXrCigg50HwO4PbbFjz78bAB?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predavanje u Tomislavgradu u sklopu kampanje 'Poštuj život, ne oružje'

Predavanje nadbiskupa Tome Vukšića na Filozofskom fakultetu SUM-a

U Mostaru interaktivno predavanje 'Život u obitelji osoba s invaliditetom'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo