Ekonomija     | 26.08.2019. 11:39 |

SAD i Japan načelno dogovorili trgovinski sporazum

FENA Internet

BIARRITZ, 26. augusta (FENA) - Sjedinjene Američke Države i Japan načelno su pristali na osnovne elemente trgovinskog sporazuma, a američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe rekli su kako se nadaju da će sporazum potpisati u New Yorku sljedećeg mjeseca.

Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.

Američki ministar trgovine Robert Lightizer rekao je da su u sporazum uključeni poljoprivreda, carine za industrijske proizvode i digitalna trgovina.

Carine na automobile ostaju nepromijenjene.

- To je jako velik posao i postigli smo načelni dogovor. To su milijarde i milijarde dolare. Nevjerovatno za poljoprivrednike - kazao je Trump novinarima, prilikom zajedničke objave s Abeom na samitu G7 u Francuskoj.

Abe je kazao da ostaje još dio posla koji se treba obaviti, ali je izrazio optimizam u vezi zaključenja sporazuma do zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenkih naroda sljedećeg mjeseca.

- Još uvijek preostaje dio posla koji moramo obaviti. Moramo finalizirati ime trgovinskog sporazuma i finalizirati sadržaj samog sporazuma - rekao je on, prenosi Al Jazeera.

- Međutim, želimo biti sigurni da će naši timovi ubrzati obavljanje preostalog posla, kako bi postigli cilj potpisivanja sporazuma na marginama Generalne skupštine UN-a krajem septembra - kazao je Abe.

Trump želi pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni trgovinskim ratom s Kinom, odnosno kineskim carinama na njihove proizvode.

Dio pogođenih poljoprivrednika nalazi se u saveznim državama koje nemaju jasnu opredijeljenost za demokrate ili republikance (swing states), a koje su potrebne Trumpu kako bi postao predsjednik 2020. godine.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kina upozorila SAD da ne gaze njene 'crvene linije'

Američki Senat odobrio zakon kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi

Američki Senat odobrio paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu