Svijet     | 25.08.2019. 19:17 |

Požari na Peloponezu, Krfu i Samosu, 700 vatrogasaca angažirano

FENA Internet

ATINA, 25. augusta (FENA) - Deseci požara izbili su tokom vikenda u Grčkoj, a gusti oblaci dima nadvili su se nad popularnim turističkim ljetovalištima.

Glavni sekretarijat  za civilnu zaštitu objavilo je u nedjelju da je zemlja pod uzbunom nakon što su se vatrogasci u subotu borili s 56 požara. Požari su izbili na poluotoku Peloponezu, otocima Krfu i Samosu i na kopnu.

Grčka vatrogasna služba saopćila je kako su danas uhapšene dvije  d osobe na jugu Grčke za koje se sumnja da su podmetale požare, a jedan od uhapšenih  je podmetanje požara učinio  tri puta, prenosi AP.

Osumnjičeni, starosti  47 i 43 godine, u subotu su na Peloponezu uhapšeni s  u odvojenim slučajevima. Jedan od osumnjičenih  je napravio požar u subotu ujutru, dok je drugi to učinio tri puta - jedan je podmetnuo prošle nedjelje, a dva u subotu.


Vruće, suho, i vjetrovito vrijeme pomoglo je da se potaknu deseci požara širom Grčke, a vatrogasna služba je u protekla 24 sata angažirala 700 vatrogasaca. Najozbiljniji požar na istočnom otoku Samosu sada je pod nadzorom, ali vlasti su u subotu morale evakuirati četiri hotela i kuće.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana