Svijet     | 25.08.2019. 18:55 |

Zarif nenajavljeno stigao u Biarritz na samit G7, Trump 'bez komentara'

FENA Internet

BIARRITZ, 25. augusta (FENA) - Iranski ministar vanjskih poslova  Mohammad Javad Zarif iznenadno je  stigao je danas u Biarritz, gdje se održava samit Grupe 7, na kojem su ispoljene razlike između američkog predsjednika Donalda Trumpa i zapadnih saveznika zbog spora pitanja, uključujući Iran.

Zarif je  vodio je razgovore sa svojim francuskim kolegom kako bi procijenio koji bi uvjeti mogli dovesti do deeskalacije napetosti između Teherana i Washingtona, rekao je francuski dužnosnik, prenosi Reuters.

Francuski dužnosnik  je rekao  da u ovoj fazi ne postoji plan da se Zarif sastane s članovima delegacije američkog predsjednika Donalda Trumpa na samitu i Biarritz, gradu na obali sredozemnog mora na jugozapadu Francuske.

Upitan o izvještajima o Zarifovom dolasku u Biarritz, na samit sedam industrijskih zemalja , Trump je rekao: "Bez komentara".

Glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Abbas Mousavi najavio je posjet Zarifa samitu G7 na poziv svog francuskog kolege.

Mousavi je u nedjelju popodne na svom Twitter nalogu napisao da je na poziv francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana, ministar vanjskih poslova Zarif stigao u Biarritz, mjesto sastanka na vrhu G7 , kako bi nastavio savjetovanje o nedavnim inicijativama između iranskog i francuskog predsjednika, prenosi IRNA.

"Neće biti sastanaka ili pregovora s američkom delegacijom tokom Zarifova boravka u Biarritzu, ponovio je Mousavi.

Ranije danas, AFP je izvijestio o slijetanju iranskog  aviona u grad Biarritz, navodeći  da je avion vjerovatno prevozio ministra Zarifa.

Agencija AP navodi da je Zarifov dolazak iznenadan, jer se u proteklim danima znalo samo da će posjetiti Aziju, kako bi osigurao podršku za Iran po pitanju Nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

        

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Iran upozorio na 'humanitarnu krizu bez presedana' u Pojasu Gaze

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo