Stranačke aktivnosti     | 24.08.2019. 13:57 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Admir Mujanović: Samo ako je SDA spremna na odricanje, moguć je izlazak iz krize

Posmatrajući trenutnu političku situaciju i konstantnu krizu u Bosni i Hercegovini, član Glavnog odbora Nezavisnog bloka, Admir Mujanović iznosi konkretan prijedlog:

„Ako bi SDA, kao trenutno najveća i najodgovornija stranka za stanje u državi, bila spremna na odricanje onda je neophodno da ponudi svim probosanskim parlamentarnim strankama, sa njihovim najboljim ljudima, učešće u vođenju ministarstava i drugih državnih institucija, jer su to očigledno glavne kočnice u formiranju vlasti odnosno kombinatorike oko fotelja u ministarstvima, javnim preduzećima i agencijama koje godinama kontrolišu i za lične interese ih koriste kadrovi SDA. Ta stranka bi jednom morala biti spremna na odricanje u ime građana jer to konstantno govore njeni predstavnici u svim predizbornim kampanjama. Na ovaj način bi se dala šansa ostalim zainteresiranim probosanskim predstavnicima gdje bi se možda po prvi put pokušalo stvoriti neko jedinstvo unutar tog bloka. Dakle, osnova je iskreno i stvarno odricanje gdje bi SDA kao najveći nosilac odgovornosti pokazala da li su joj važnije pozicije ili interesi građana Bosne i Hercegovine. Nejasno je zašto SDA želi vlast isključivo sa Miloradom Dodikom koji svakodnevno ruši dignitet i suverentitet Bosne i Hercegovine, pri tom imajući mogućnost formiranja većine i sa drugim partnerima, poput Šarovića i Borenovića. Ako bi se drugačije postavila pozicija i pristup, na taj način bi se mogla riješiti kriza jer bi se otvorili pregovori i sa ostalim predstavnicima, pogotovo sa predstavnicima iz entiteta RS-a i izgradila bi se pretpostavka da država krene naprijed. U tom slučaju „Milorad bi se borio protiv Dodika“. Također, jedan dio odgovornosti je i na opoziciji jer njihov rad svodi se na davanje izjava bez konkretnih prijedloga i mjera. U krajnjem slučaju, opozicija je tu da bi učestvovala u rješavanju problema, pa i izvođenjem građana na ulice jer ovoj krizi se ne nazire kraj. Trenutno se vješto koristi i situacija koja ne podrazumijeva vanredne izbore što je suštinski pat pozicija koja može još dugo trajati. Nezavisni blok je već ponudio i ponovo će iskoristiti priliku i predložiti izmjene zakona u koje će se uvrstiti kategorija vanrednih izbora i poštivanje rokova za formiranje vlasti. Građanima se mora osigurati mehanizam da „povuku“ svoj glas u slučaju da ih izigraju oni za koje su glasali. Također velika stvar koja se mora riješiti, a na kojoj već dugo rade predstavnici Nezavisnog bloka jeste elektronski način glasanja što će znatno osigurati pravedniji uvid u ono što su građani odlučili. Ovo su teme i pitanja, ali i stvarno velika šansa da SDA pokaže šta joj je važnije, pozicije, Milorad Dodik ili država i bh. građani.“

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'