Svijet     | 24.08.2019. 13:16 |

Tusk: Samit G7 bit će iznimno težak

FENA Internet

BIARRITZ, 24. augusta (FENA) - Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je u subotu da će ovogodišnji samit Grupe sedam vodećih svjetskih ekonomija biti "iznimno težak".

Samit počinje danas u francuskom turističkom gradu Biarritzu. Tusk je posebno upozorio na trgovinske ratove, za koje je izjavio da bi mogli dovesti do globalne recesije. Ostale prijetnje s kojima se suočavaju čelnici G7 uključuju klimatske promjene i tehnologiju koja se razvija mnogo brže od ljudske sposobnosti da je regulira. 

Također je upozorio da bi ovogodišnji samit mogao biti posljednja prilika da se obnovi jedinstvo među državama članicama G7.

Tusk je obećao osvetu EU ukoliko SAD ispune svoje prijetnje da će uvesti povećane carine na francuska vina.

Neposredno uoči odlaska u Biarritz, američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je novim porezima na francuska vina u odgovoru na francusko oporezivanje internetskih kompanija.

- Posljednja stvar koja nam je potrebna i koju želimo jeste konfrontacija s našim najboljim saveznikom, sa Sjedinjenim Državama - izjavio je Tusk, ali je dodao da Francuska može računatii na lojalnost EU u zaštiti jednog od njenih najdragocijenijih izvoznih proizvoda, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kuleba: Šefovi diplomatija G7 odredili 'konkretne korake' za pomoć Ukrajini

Šefovi diplomatija G7 tražili da Ukrajina hitno dobije još protuzračne odbrane

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'