Svijet     | 23.08.2019. 16:44 |

Sjeverni dio pokrajine Hama pod kontrolom sirijske vojske

FENA Internet

DAMASK, 23. augusta (FENA) - Sirijska vojska od danas potpuno kontrolira sjeverni dio centralne pokrajine Hama, po prvi put od 2012. godine, javili su državni mediji.

Nakon što je osvojila strateški grad Khan Shaykhun u južnim dijelovim pokrajine Idlib na sjeverozapadu Sirije, sirijska vojska uspjela je da u potpunosti preuzme kontrolu nad nekoliko gradova u sjevernom djelu Hame, javila je državna novinska agencija Sana.

Vojska je osvojila gradove Al-Lataminah i Kafr Zita, kao i Latmin i Morek, te preostale gradove na sjeveru Hame, prenosi Sana.

Sirijska državna televizija prikazala je snimke vojnika u nedavno osvojenim područjima, navodeći riječi vladinih izvora da se pruža medicinska pomoć i neophodne namirnice ze stanovništvo koje se vraća u svoje domove nakon oslobađanja.

U međuvremenu je Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila da je vojska u potpunosti preuzela kontrolu nad sjevernim dijelovima Hame po prvi put od 2012. godine, naglašavajući da su te teritorije bile pod kontrolom Hayat Tahrir al-Sham (HTS), krovne grupe Nusra fronta povezanog s Al-Qaidom.

Nadzorna grupa sa sjedištem u Britaniji saopćila je da su se pobunjenici povukli iz tih regija i da su vojnici ušli u njih bez borbe nakon što su osvojili Khan Shaykhun u susjednoj pokrajini Idlib, strahujući da će biti potpuno opkoljeni. 

Opservatorija je saopćila da je turski posmatrački punkt u gradu Moreku na sjeveru Hame opkolila sirijska vojska.

Sjeverni dio Hame i susjedna pokrajina Idlib uključeni su u takozvane "zone de-eskalacije" uspostavljene sporazumom postignutim između Rusije i Turske u septembru prošle godine.

Sporazum, ipak, nije uspio da se materijalizira nakon što je Nusra front odbio da se povuče i borbe su planule u aprilu, podsjeća agencija Xinhua.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Herem: Estonija treba da udvostruči vojne izdatke u slučaju ruske invazije

Pojačano prisustvo vojne policije u većim gradovima Srbije

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo