Bosna i Hercegovina     | 23.08.2019. 16:17 |

Alminku Islamoviću tri godine zatvora za zločin u Bosanskom Brodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Apelaciono vijeće Suda BiH povećalo je kaznu Alminku Islamoviću na tri godine zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda.

Iz Suda BiH je saopćeno kako se žalba Tužilaštva BiH djelomično uvažava, te se kazna povećava na tri godine zatvora, dok se se u ostalom dijelu prvostepena presuda potvđuje.

Tom presudom žalba odbrane – koja je tražila da se osuđujući dio presude preinači u oslobađajući ili da se održi novo suđenje – odbijena je kao neosnovana, prenosi BIRN BiH.

Prvostepenom presudom iz aprila ove godine, Imamović je osuđen na godinu  i dva mjeseca zatvora zbog nečovječnog postupanja i otuđenja imovine civila srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda, te oslobođen optužbe za ubistvo većeg broja civila, kao i za miniranje i paljenje vjerskih i kulturnih spomenika i kuća pripadnika srpske nacionalnosti.

Na osnovu izjava svjedoka Sudsko vijeće nije moglo zaključiti da je optuženi učestvovao u tim događajima, rečeno je na izricanju prvostepene presude.

Na tu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta