Kultura     | 23.08.2019. 15:52 |

Iskorak u saradnji resornog ministarstva i udruženja nacionalne kulture

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. augusta (FENA) - Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Srđan Mićanović primio je danas predstavnike Bošnjačke zajednice kulture "Preporod", Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" i Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" s namjernom unapređenja saradnje te nastavkom zajedničkog djelovanja.

- Želimo da vidimo koje planove u budućnosti imaju udruženja koja predstavljaju konstitutivne narode. Također želimo da vidimo kako Ministarstvo i Vlada TK mogu doprinjeti boljoj saradnji i aktivnostima. Ovo ministarstvo želi da pokrene određene procese u oblasti kulture jer imamo osjećaj da nam kultura stagnira na području TK - rekao je Mićanović.

Vlada Tuzlanskog kantona redovno podržava rad ovih organizacija izdvajanjem sredstava za organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona, dok Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona pruža podršku kroz uvrštavanje na Kalendar manifestacija od interesa za Tuzlanski kanton.

To je potvrdila ovom prilikom vršiteljica dužnosti predsjednice HKD „Napredak“ Tuzla Maja Nikolić navodeći da su ova udruženja „dala nemjerljiv doprinos kulturnom ozračju u Bosni i Hercegovini“.

- Dosadašnja suradnja sa Vladom TK bila je sjajna, pogotovo zato što je Međunarodna likovna kolonija „Breške“, koju organiziramo već 20 godina proglašena jednom od najznačajnijih kulturnih manifestacija u TK - dodala je Nikolić.

Prisutni na današnjem sastanku složili su se da je potrebna još čvršća saradnja usmjerena na očuvanje kulture i identiteta stubova kulture na području Tuzlanskog kantona, saopćeno je iz Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Tuzlanski kanton - Svim osnovcima osigurani besplatni udžbenici

Tuzlanski kanton - Podržani projekti i programi u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti

Na području Hercegovačko-neretvanskog i Tuzlanskog kantona izvršena 72 inspekcijska nadzora

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!