Bosna i Hercegovina     | 23.08.2019. 15:17 |

Inicijativa za prodaju stanova u vlasništvu BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. augusta (FENA) - Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde pokrenula je inicijativu za prodaju potkrovnih stanova u vlasništvu kantona.

Ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Bojan Krunić pojašnjava da će prodajom biti obuhvaćeni stanovi s većom kvadraturom, iz razloga što Vlada nije u mogućnosti pokrivati troškove njihovog održavanja.

- BPK Goražde raspolaže sa 75 potkrovnih stanova i jedan broj njih će se naći u prodaji, a taj novac iskoristit ćemo za ulaganja u izgradnju još jedne u nizu zgrada 'Lamele L' jer nakon završetka izgradnje Lamela H3 i H4, procijenjeno je da trenutno postoji potreba za izgradnjom još oko stotinu novih stanova u Goraždu - pojasnio je Krunić.

Dodaje da bi se prodaja stanova vršila prema unaprijed utvrđenim kriterijima.

- Prioritet u prodaji bit će uglavnom stanovi veće kvadrature odnosno stanovi koji nisu u interesu kantona, jer takvi stanovi zahtijevaju veće troškove održavanja, zbog čega nije isplativo da se daju na korištenje licima u stanju socijalne potrebe. Prvenstvo u kupovini ovih stanova imali bi ljudi koji trenutno žive u potkrovnim stanovima i koji imaju platežnu moć da plate taj stan – istakao je ministar.

U toku je i priprema pravilnika kojim će se utvrditi uslovi prodaje potkrovnih stanova. Po riječima ministra, za one porodice koje nemaju ekonomsku sigurnost, Vlada BPK Goražde će pronaći alternativno rješenje.

- Napominjem, prodavat će se samo dio stanova, ne svi. Određen broj stanova morat će se ostaviti za potrebe kantona. Prvenstveno mislim na socijalne slučajeve, kadrovske stanove i drugo. Narednih dana uslijedit će provjera socijalnog statusa  porodica koje trenutno žive u potkrovnim stanovima u vlasništvu kantona, nakon čega će Vlada imati  detaljne informacije i na temelju njih donijeti odluku koliko će stanova od ukupnog broja u vlasništvu kantona biti u prodaji - zaključuje resorni ministar.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U FBiH porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH 2.630 KM po kvadratu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo