Svijet     | 23.08.2019. 14:56 |

Lideri G7 tokom vikenda na samitu u Biarritzu

FENA Internet

BIARRITZ, 23. augusta (FENA) - Čelnici država članice Grupe sedam industrijskih sila (G7), kao i predstavnici Evropske unije, sastat će se u francuskom priobalnom gradu Biarritzu od 24. do 26. augusta kako bi  prisustvovali 35. samitu  te grupacije.

Francuski predsjednik Emmenuel Macron dočekat će čelnike, među kojima su britanski premijer Boris Johnson, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i njemačka kancelarka Angela Merkel. Pored njih na samit dolaze  kanadski premijer Justina Trudeau, italijanski premijer Giuseppe Conte, japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump.

U središtu samita G7 bit će teme iz domena vanjske politike, trgovine, nejednakosti, klimatskih promjena, razvoja afričkih partnera i digitalne transformacije.

Johnson će najvjerovatnije zatražiti od EU da ponovo razmisli o svom stavu prema Brexitu i insistirat će kod Merkel da izvrši pritisak na predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska, navodi Exspress.

Predsjednik Trump naglasit će značaj američke ekonomske politike pod njegovim vodstvom na sastanku s ostalim čelnicima G7 tokom vikenda u Francuskoj i ohrabrit će saveznike da slijede američki model borbe s problemima u globalnoj ekonomiji, saopćili su zvaničnici. 

Trump će tokom  samita u Francuskoj od subote do ponedjeljka imati odvojene sastanke s čelnicima Britanije, Francuske, Njemačke, Japana, Indije i Kanade, saopćili su novinarima visoki zvaničnici njegove administracije koji su tražili da ostanu anonimni.

Trump će razgovarati sa svojim kolegama kako da se otvore evropsko, japansko i kanadsko tržište i osigura  da američke firme imaju otvoren put za prodaju roba i usluga, te da savezničke ekonomije jačaju skupa s američkom, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tajani: Italija je otvorena za nove sankcije izraelskim neprijateljima

Macron uvjeren da će Francuska biti domaćin 'grandiozne' ceremonije otvaranja Olimpijade

Macron: Francuska će učiniti sve što može da ne dođe do eskalacije sukoba između Izraela i Irana

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'