Svijet     | 23.08.2019. 15:48 |

Malta će prihvatiti migrante s broda 'Ocean Viking'

FENA Internet

PARIZ, 23. augusta (FENA) -  Brod Ocean Viking koji plovi Mediteranom dvije sedmice sa spašenim migrantima uplovit će u maltešku luku nakon što je šest država članica  EU postiglo sporazum o njihovom prihvatu, saopćio je danas francuski ministar unutrašnjih poslova.

Ministar Christophe Castaner kazao je da će Francuska prihvatiti 150 od 356 migranata sa spasilačkog broda koji plovi pod norveškom zastavom. Dodao je da su Njemačka, Portugal, Rumunija, Luksemburg i Irska također potpisnice sporazuma.

"Ocean Viking" pluta  morem dvije sedmice dok čeka na pristup luci nakon što mu je Malta zabranila ulaz, a zahtijevi Italiji ostali su bez odgovora.

Vodeći zvaničnik Evropske unije za pitanja migracije danas je objavio da će šest zemalja članica bloka prihvatiti migrante s broda "Ocean Viking".

- Pozdravljamo činjenicu da je rješenje za osobe na palubi "Ocean Vikinga" pronađeno i da će svi biti relocirani - izjavio je na Twitteru evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopoulos, hvaleći Maltu što je dopustila brodu da uplovi u njenu luku i da se emigranti iskrcaju, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo