Ekonomija     | 23.08.2019. 13:45 |

Sarajevo Halal Fair 2019 predstavljen kompanijama u Albaniji

FENA Saopćenje

TIRANA, 23. augusta (FENA) - Albanskim kompanijama prezentiran je u Tirani drugi Međunarodni sajam halal industrije - Sarajevo Halal Fair (SHF), koji će u Sarajevu biti održan od 26. do 28. septembra.  

Sajam su u ime organizatora - Bosna Bank International (BBI), Islamske razvojne banke (IsDB) i IsDB Group Business Foruma THIQAH, za 29 privrednika iz Albanije prezentirali vodeći ljudi UBA banke i Halal Expo Albanija. 

Naglašeno je da Sarajevo Halal Sajam može mnogo toga ponuditi proizvođačima i distributerima u Albaniji u promociji njihovih proizvoda, posebno poljoprivrednih proizvoda, ljekovitog bilja i meda, kao i proizvoda na bazi mesa.

- Učešćem na sajmu proizvođačima halal-proizvoda i pružateljima halal-usluga otvara se mogućnost uspostavljanja kontakata i saradnje s potencijalnim kupcima, distributerima, poslovnim partnerima i investitorima za projekte i planove razvoja proizvodnje. Ono što u ime organizatora možemo obećati jeste da ćete uživati u danima SHF-a 2019 u Sarajevu, u delicijama bosanskohercegovačke kuhinje i toplom gostoprimstvu Sarajeva i BiH, po čemu su ovaj grad i država poznati diljem svijeta - kazao je generalni direktor UBA banke Muhamed Prlja.

Na prošlogodišnjem sajmu učestvovale su tri kompanije iz Albanije čiji su predstavnici tokom prezentacije podijelila svoja iskustva učešća ističući da je SHF najbolja platforma za ulazak na tržište BiH, regiona, ali i svijeta.

Ove godine na sajmu će se albanske kompanije najvjerovatnije predstaviti na jedinstvenom nacionalnom paviljonu kojeg će organizirati Halal Expo Albanija.

Direktorica za strategiju i politiku prodaje u Ministarstvu poljoprivrede Albanije Laura Grezhda istaknula je učesnicima da je Ministarstvo spremno pružiti svaku vrstu pomoći koja je potrebna halal-proizvođačima u Albaniji, uključujući i pravnu i finansijsku pomoć.

-Smatramo da je halal-certificiranje važan korak za albanske proizvođače i izvoznike, tako da vas uvjeravam da podrška Vlade Albanije neće izostati i već sada se radujemo uspjesima albanskih kompanija koje proizvode halal-certificirane proizvode - kazala je Grehzda. 

Osnivač HalalExpo Albanija Fabian Dajcaj dodao je da "budućnost halal-tržišta pripada nama, samo se trebamo svaki dan truditi da ta budućnost dođe što prije i bude što uspješnija“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Osam poginulih u padu automobila u rijeku u Albaniji

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Begaj: Kosovo bi trebalo više slušati savjete SAD-a i EU

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'