Svijet     | 23.08.2019. 12:54 |

Putin najavio recipročne mjere na američko ispaljivanje Tomahawka

FENA Internet

MOSKVA, 23.  augusta (FENA) - Ruske oružane snage  opsežno će razmotriti nedavnu raketnu probu SAD-a nakon što su napustile istorijski sporazum IINF, i procijenit će poduzimanje recipročnih mjera. Moskva, ipak, tvrdi da ne namjerava ulaziti u utrku u naoružanju.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je ministarstvu odbrane i ostalim državnim tijelima da "prostudiraju nivo prijetnje koji predstavljaju te američke akcije i da poduzmu iscrpne mjere u pripremama za simetrični odgovor".

Putin je to izjavio nekoliko dana nakon što je američka vojska testirala krstareći projektil tipa Tomahawk koji je letio oko 500 kilometara prije nego što je pogodio svoju metu.

To oružje, ispaljeno s univerzalnog sistema Mk-41 za lansiranje u Kaliforniji, zabranjeno je na osnovu Sporazuma o zabrani ispaljivanja raketa srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine iz koga su se SAD zvanično povukle 2. augusta.

- Iako je Washington odlučno negirao mogućnost da je raketa Tomahawk ispaljena s kopnene platforme Mk-41,  sada ne može "negirati" da j prekršio sporazum - izjavio je  Putin, prenosi Russia Today.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski projektili i dronovi oštetili elektrane u centralnoj i zapadnoj Ukrajini

Kremlj - Rusija nije uključena u bilo kakve razgovore o mirovnim inicijativama u Ukrajini

Rusija tvrdi da su napadači na koncertnu dvoranu kod Moskve povezani s 'ukrajinskim nacionalistima'

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom