Stranačke aktivnosti     | 23.08.2019. 12:47 |

Priopćenje za javnost Mladeži HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

 Mario Mikulić, predsjednik Mladeži HDZ BiH - Progresivnom politikom osigurati kvalitetan život mladim ljudima u BiH

- Ne mogu se pomiriti s činjenicom da naši mladi odlaze van BiH kako bi ugradili sebe, svoja znanja i sposobnosti u neka izgrađenija društva zapadne Europe. Vjerujem da možemo stvoriti bolju perspektivu za mlade u Bosni i Hercegovini i nužno je da pokažemo više volje i konkretnih pomaka za ovo pitanje. Naši su mladi presnažan ljudski resurs koji ne smijemo prepustiti samom sebi. Energija, znanje i volja nositelji su brojnih promjena koji su nam danas, ali ponajviše ovdje, nužni, kazao je predsjednik Mladeži HDZ BiH Mario Mikulić.

Predsjednik Mladeži HDZ BiH, govoreći o položaju mladih u Bosni i Hercegovini kazao je kako je progresivnom politikom nužno već sutra osigurati kvalitetan život mladim ljudima u BiH.

- Ovo nije pitanje mladih ili starijih generacija u Bosni i Hercegovini, ovo je pitanje opstanka naroda i građana Bosne i Hercegovine u cjelini. Moramo se iskreno i otvoreno suočiti s ovim problemom i početi ga sustavno rješavati predlaganjem i provedbom konkretnih politika koje će osigurati sigurnost i stabilnost ostanka mladog čovjeka u Bosni i Hercegovini, naglasio je Mikulić.

Snažnim djelovanjem potrebno je raditi na stvaranju uvjeta za izgradnju poslovnih prilika za mlade ljude, osiguranju podrške za mlade roditelje i adekvatnom stambenom zbrinjavanju mladih obitelji. Ovo su ključni čimbenici koji mogu utjecati na perspektivu mladih u budućnosti i zbog toga se moramo ozbiljno ponajprije njima pozabaviti.

Prije svega, nužno je stvoriti bolje poslovne preduvjete za zapošljavanje u BiH jer je to ključ gospodarskog razvoja BiH i ostanka mladih. Za ovo pitanje moramo uključiti sve aktere društva počevši od politike, gospodarstvenika, posebno mladih poduzetnika, akademske zajednice te općenito mladih, kojih se ovo pitanje najviše tiče.

- Ono što je jako bitno jest jasnim mjerama osigurati i stambeno zbrinjavanje mladih, a kada pričamo o tome, bilo bi nužno na županijskim razinama ukinuti porez na promet nekretnina za kupnju prve nekretnine, što bi bio korak koji bi mladima rasteretio barem jedan dio obveza pri osamostaljivanju. Ukazao bih na dobar primjer Posavske županije koja je na inicijativu Mladeži HDZ BiH ovaj korak napravila u lipnju ove godine.

Također, ne možemo pričati o ostanku mladih na našim prostorima ako ne poradimo na demografskoj politici, stoga je nužno, za početak, promišljenim i konkretnim novčanim subvencijama za svako rođeno dijete potaknuti mlade obitelji na demografsku obnovu Bosne i Hercegovine, istaknuo je.

- Osobno sam radio u zemljama Europske unije i često ponavljam da mladi tih zemlja nisu ništa bolji ili pametniji nego mladi u BiH, samo imaju tu prednost da žive u boljem i uređenijem sustavu. To je ono za što se upravo mi moramo boriti kako bismo učinili sve da naši mladi ostanu ovdje i da ovdje, na svojoj zemlji, grade svoju budućnost, istaknuo je predsjednik Mladeži HDZ-a BiH.

Prolazeći kroz sve dijelove Bosne i Hercegovine vidljiv je odlazak mladih, ali je vidljivo i da moramo pružiti podršku onima koji su odlučili ostati u BIH i koji se žele boriti za vlastitu budućnost i budućnost svoje djece na ovim područjima.

Kao predsjednik Mladeži HDZ BiH želim zajedno s vodstvom stranke nastaviti put dijaloga i proeuropske politike u BiH. Ona je nužna. Takva politika nema alternativu u izgradnji cjelokupne Bosne i Hercegovine u jednu modernu i uređenu državu.

Mladež HDZ-a BiH

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Javna tribina 'Mladi, dio politike i rješenja?'

Priopćenje za javnost Mladeži HDZ-a BiH

Izborna konvencija Mladeži HDZ-a BiH u subotu u Mostaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!