Bosna i Hercegovina     | 24.08.2019. 13:00 |

I ove godine u Goraždu susreti djece regiona na festivalu 'Šta se pjesmom sanja'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. augusta (FENA) - Javna ustanova Centar za kulturu Goražde počela je s pripremama za 20. internacionalni dječiji festivali "Šta se pjesmom sanja“, jednu od najznačajnijih manifestacija koje se organizuju pod okriljem ove kuće, a čiji je cilj promocija i njegovanje dječijeg stvaralaštva. 

U toku je konkurs za prikupljanje kompozicija, koji, uz ostalo, precizira da pjesme ne smiju biti ranije objavljivane niti javno izvođene.

- Do sada je na adresu Centra za kulturu pristiglo 15 kompozicija iz BiH, Srbije i Hrvatske, a konkurs završava krajem ovog mjeseca. Autori pjesama, svoje demo sminke, tekstove kompozicija i notne zapise mogu slati na adresu Centra za kulturu i vjerujemo da će ih biti još - kaže Slavko Klisura iz Centra za kulturu Goražde.

Po njegovim riječima, tačan datum održavanja Internacionalnog dječijeg festivala“ Šta se pjesmom sanja“ još nije poznat.

- Festival će vjerovatno biti održan u novembru ali do tada ima još mnogo posla, jer predstoji snimanje kompozicija što već godinama radi naš dokazani prijatelj Adnan Dado Mušanović bez kojeg bi sve ovo bilo gotovo nemoguće. U svakom slučaju radujemo se novim pjesmama, susretima djece iz regiona koja će se i ove godine okupiti na festivalu - ističe Klisura.

Naglašava da je najveća vrijednost ovog događaja bogata riznica pjesama nastalih u okviru 19 dosadašnjih festivala, ali i činjenica da je ovaj događaj nastao u najtežim ratnim vremenima, kao simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu.

- U proteklih 19 godina nastalo je blizu 300 pjesama, a festival je obilježilo isto toliko autora i mnogo više izvođača, kojih je bilo više u jednoj pjesmi. To je jedno ogromno bogatstvo koga možda nismo ni svjesni za sam grad, a posebno djecu koja rastu uz te pjesme u vrtićima ili školama. To najbolje govori o vrijednosti ovog muzičkog događaja ne samo za Goražde, već i Bosnu i Hercegovinu - zaključuje  Klisura.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu