Bosna i Hercegovina     | 23.08.2019. 13:12 |

Seminar za nastavnike turskog jezika od 26. do 28. augusta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Institut Yunus Emre Sarajevo od školske 2011./2012. godine vodi projekat "Moj izbor je turski" u okviru kojeg se u državnim školama u Bosni i Hercegovini izučava turski jezik kao drugi strani izborni predmet.

Projekat je počeo sa 1.048 učenika u školskoj 2011./2012. godini, da bi u 2018./2019. školskoj godini taj broj iznosio 8.522 učenika u ukupno 159 osnovnih i srednjih škola u kojima se izučava turski jezik i provode zajedničke aktivnosti.

U školama koje su uključene u program nastavu turskog jezika drži ukupno 81 diplomant odsjeka za turski jezik i književnost državnih univerziteta u BiH.

Imajući za cilj da se nastavnicima turskog jezika u BiH obezbijedi stručno usavršavanje, u Institutu Yunus Emre Sarajevo od 26. do 28. augusta održat će se Seminar za nastavnike turskog jezika u okviru kojeg će se organizovati časovi teorije i različite radionice.

Nakon Seminara na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu, 29. augusta planirano je održavanje evaluacijskog sastanka u vezi projekta Moj izbor je turski na kojem će prisustvovati predstavnici turskih institucija i udruženja u BiH, ministar civilnih poslova BiH, ministrica obrazovanja FBiH, kantonalni ministri obrazovanja i direktori pedagoških zavoda, direktori škola u kojima se izučava turski jezik i nastavnici turskog jezika.

Cilj sastanaka je prikazati napredak i rezultate projekta Moj izbor je turski, razmijeniti mišljenja o mogućim budućim aktivnostima, te informisati nadležne u BiH o "FETO školama" koje djeluju u BiH, saopćeno je iz Instituta Yunus Emre Sarajevo.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Više od 1,7 miliona KM za rekonstrukciju, investiciono održavanje i opremanje škola u KS

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu