Bosna i Hercegovina     | 23.08.2019. 11:46 |

Razgovarano o realizaciji operativne akcije '30 dana na moru'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. augusta (FENA) - Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo sastala se danas, u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu, s Vericom Trbić, stručnom savjetnicom u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, za INTERPOL Sarajevo.

Gošća je ministricu informirala o predstojećim aktivnostima čiji inicijator je Generalni sekretarijat INTERPOL Lyon u provedbi operativne akcije na području Bosne i Hercegovine s ciljem podizanja svijesti kod građana i borbe protiv onečišćenja mora i voda, odnosno zagađenja rijeka i jezera.

Ove godine je planirano da akcija bude održana tokom oktobra na području cijele Bosne i Hercegovine pod nazivom “30 dana na moru”.

Ministrica Đapo je istakla da je Federalno ministarstvo spremno, u okviru svojih nadležnosti, učestvovati i pružiti svu potrebnu pomoć u predstojećoj akciji.

U razgovoru je istaknuto da postoji problem ispuštanja otpadnih voda i materijala u more, te jezera i rijeke, ali i da ovakvi problem imaju često međunarodni karakter jer onečišćenje vodom često prelazi državne granice.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će, nakon što im bude dostavljen izvještaj o prošlogodišnjoj pilot akciji, uputiti svoje prijedloge i sugestije organizatoru projekta.

Istaknut je i značaj provedbe međunarodnih konvencija i protokola koje je Bosna i Hercegovina dosad potpisala iz ove oblasti.

Inače, ovo ministarstvo prilikom pripreme akata vodi računa da propisi budu usklađeni s evropskim zakonodavstvom i propisima iz ove bitne oblasti.

Ovom sastanku je prisustvovao i pomoćnik federalne ministrice za okoliš Mehmed Cero, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK

Prosječna neto plata u FBiH u februaru 1.315 KM, bruto plata 2.045 KM

U Federaciji BiH više od 24.000 prometnih nesreća u 2023. godini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'