Kultura     | 23.08.2019. 09:56 |

Druga večer MFF-a: Širokobriježani vidjeli kako će se živjeti 2068.

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 23. kolovoza (FENA) - Drugog dana Mediteran Film Festivala prikazan je dokumentarni film "2068" u kojemu deset hrvatskih znanstvenika predviđa kakav će život biti za 50 godina.

''Saznat ćemo zašto samo rijetki žive 110 godina, koja su tri pravca koja vode prema produljenju života i hoćemo li svoju svijest moći prebaciti na računala'', rekao je redatelj filma Robert Bubalo.

Po njegovim riječima, radi se o klasičnom televizijskom dokumentarcu u čijim igranim scenama nastupaju Marijana Mikulić, koja glumi Martu, prvu Hrvaticu koja ide na Mars, i Goran Bogdan.

''Radili smo u simulatoru vojne letjelice. Nismo dugo snimali ali nam je bilo jako zabavno'', rekla je Mikulić koja se ove godine našla i u žiriju festivala.

Govoreći o ulozi u prvoj hrvatskoj misiji na Mars, u kojoj svemirski brod Crospace s posadom od šest članova 2068. iz svemirske baze u Udbini odlazi na "Crveni planet", Bogdan je ranije rekao kako je vrlo rado ušao u ovaj projekt, priopćeno je s MFF-a.

"Svidjela mi se tema kako eminentni hrvatski znanstvenici vide našu budućnost. Dobro je to propitkivati iz današnjeg stava. Međutim, nije stvar kako će nam biti budućnost nego, razmišljajući o njoj, kako što intenzivnije djelovati na našu sadašnjost. Kakva će nam biti budućnost ne znam, ali znam da mi još uvijek na ovim prostorima djelujemo u prošlosti i još uvijek vučemo okove i još nam zvone lanci iz raznih političkih tereta na našim plećima. To je veliki problem. No, radeći ovakve filmove i promišljajući o tome, mi djelujemo danas za sutra", rekao je Bogdan.

U službenom programu druge večeri prikazan je film "Groblje", španjolskog redatelja Pabla Adiega Almudevara, i "Nacionalna priča", francuskog redatelja Gregoirea Beila.

U kinu Borak u konkurenciji je prikazan i film španjolskog redatelja Jaimea Alekosa "Europski san: Srbija" te dokumentarac hrvatskog redatelja Josipa Lukića "Majči". Posljednje projekcije bile su rezervirane za "Sufizam" Tunižanina Younesa Ben Hajria i "Obitelj u tranziciji" izraelskog redatelja Ofira Trainina. Drugi festivalski dan obilježili su i projekciji filomva iz programa "U fokusu".

U sklopu novog programa Mediteran Film Festivala "Tragovi rata" na otvorenom kinu u središtu grada prikazan je i film američkog redatelja Shawna Conveya "Među vukovima". Priča je to o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH, a projekciji su prisustvovali i glavni protagonisti filma.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Otvoren natječaj za 25. Mediteran Film Festival

Zatvoren 24. Mediteran Film Festival

Izabrani najbolji filmovi 24. Mediteran Film Festivala

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu