Bosna i Hercegovina     | 22.08.2019. 15:59 |

U Goraždu obilježena godišnjica pogibije visokih političkih i vojnih zvaničnika

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 22. augusta (FENA) - U Goraždu je danas obilježena 24. godišnjica pada helikoptera u mjestu Gornje Bare kod Prače i pogibije visokih političkih i vojnih zvaničnika Okruga Goražde.

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na mezarju u haremu Sinan-begove džamije, delegacije boračkih udruženja i kantonalnog ministartsva za boračka pitanja odale su počast poginulima te evocirali uspomene na ovaj tragični događaj.

U mjestu Gornje Bare kod Prače, u noći između 21. i 22. augusta 1995. godine, u eksploziji helikoptera koji je iz Zenice letio za Goražde i kojim je upravljala ukrajinska posada, poginuli su Esad Ohranović, predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, Ismet Osmanović, predsjednik ratnog Predsjedništva općine Rogatica, Selver Sijerčić, načelnik tehničke službe 81. divizije Armije RBiH, Nermin Šenderović, oficir Generalštaba Armije BiH, Kemal Hrvo, pomoćnik komandanta za bezbjednost 802. lahke brigade i Rasim Mašić, zamjenik komandira čete Vojne policije 81. divizije Armije BiH.

Abduselam Sijerčić, ratni komandant 31. Drinske udarne brigade (DUB) prisjeća se tog tragičnog događaja.

- Većina njih otišli su po službenoj dužnosti obaviti potrebne poslove za tadašnji okrug odnosno Istočno-bosansku operativnu grupu (IBOG) i 81. Diviziju. Mi smo tu noć znali da dolazi helikopter i naši su izašli da sačekaju na mjestu gdje je trebao sletiti. U momentu slijetanja desio se nesretan slučaj, navodno propeler helikoptera zakačio je visoko drveće i oborio ga. Zaista velika tragedija u vrijeme kada se nazirao kraj rata, posebno što je većina tih ljudi obavljala značajne funkcije unutar vojnih i civilnih struktura i svi koji su ih poznavali znali su koliko su voljeli i dali za ovaj grad - ističe Sijerčić.

Dodaje da se u helikopteru nalazila municija i druga pomoć za opkoljeno Goražde, ali i dijelovi za inovativnu letjelicu koju je namjeravao napraviti rahmetli Selver Sijerčić, idejni tvorac goraždanskog "Mosta ispod mosta“ koji je spasio mnoge živote.

- Danas smo ovdje da se podsjetimo na te događaje i ljude i da damo do znanja da njihov doprinos ne zaboravljamo. Nažalost, zvaničan izvještaj o ovom tragičnom događaju nikada nije objavljen. Koliko znam, vojna bezbjednost nije radila na tome, samo civilne strukture. Mislim da je trebalo uraditi zvaničan izvještaj i okolnosti stradanja - mišljenja je Sijerčić.  

Esad Ohranović i Ismet Osmanović dobitnici su "Srebrnog štita“, dok su Selver Sijerčić, Nermin Šenderović, Kemal Hrvo i Rasim Mašić posthumno odlikovani najvećim ratnim priznanjem "Zlatni ljiljan“.

U mjestu Osanica kod Goražda danas je obilježena i 27. godišnjica pogibije istinskog heroja odbrane ovih prostora Sinana Žuge. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe članovi porodice, prijatelji i saborci prisjetili su se ovog istinskog heroja koji je poginuo na današnji dan 1992. godine u bitci za Osanicu, u vrijeme operacije "Krug“ odnosno oslobađanja lijeve obale rijeke Drine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Sedam godina rada Muzeja ratnog djetinjstva - Doprinijeti jačanju svijesti o važnosti mira

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo