Ekonomija     | 22.08.2019. 13:24 |

Hadžibajrić i Filipović: Urediti desnu stranu Miljacke i napraviti izletište

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. augusta (FENA) - Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović obišli su lokalitet Vakufa Isa-bega Ishakovića, u blizini Darive, s desne strane Miljacke, te razgovarali o eventualnom uređenju ovog prostora koji ima velike potencijale da postane izletište nadomak Bentbaše i starogradske jezgre.

Načelnik Hadžibajrić je kazao da Općina Stari Grad ulaže značajne napore u očuvanje kulturno-historijskih spomenika i čuva od zaborava historiju i tradiciju.

- Prošle godine u julu izvršili smo revitalizaciju historijskog puta, pješačke staze od Bentbaše preko Babića bašče do Kozije ćuprije. Dobro bi bilo nastaviti hortikulturno uređenje ovog prostora, kao i prostora uz samu rijeku Miljacku. Svakako, prije bilo kakvih radova moramo provjeriti imovinsko-pravne odnose i mišljenje struke - kazao je Hadžibajrić.

Sa njim se složio i ministar Filipović, koji smatra da bi od ovog prostora, kada bi se uredio, imali korist svi građani Kantona Sarajevo.

- Ovdje sam sa načelnikom Hadžibajrićem i imamom Sadrudinom ef. Išerićem da zajedno vidimo koji su to prostori kojim raspolažu Općina i Vakuf. Ako utvrdimo da ne postoje pravne smetnje, odnosno da se neće prekršiti zakoni o zaštiti prirode i okoliša, Ministarstvo na čijem sam čelu će također pristupiti radovima uređenja - rekao je Filipović.

Dio ovog zemljišta je u vlasništvu Vakufske direkcije. Dobar poznavatelj lokaliteta hafiz Sadrudin ef. Išerić, imam Careve džamije, volio bi da se ova prirodna ljepota približi svim građanima, što je i kazao prilikom obilaska, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Hadžibajrić preusmjerio sredstva od javnog dočeka Nove godine Roditeljskoj kući

Hadžibajrić posjetio Servis centar Dajte nam šansu i najavio finansijsku podršku

Hadžibajrić u Srebrenici: Izdvojit ćemo još 50.000 KM pomoći Memorijalnom centru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo