Stranačke aktivnosti     | 22.08.2019. 12:45 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Mostar, 22. kolovoz 2019. god.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST


Bevanda: Zbog budućnosti BiH nužno je doći do dogovora i rješenja

„Poražavajuća i tužna činjenica je da i 11 mjeseci nakon održavanja Općih izbora iz dana u dan moramo ukazivati na temelje funkcioniranja demokratskog društva. Formiranje državne vlasti je proces koji je već davno morao biti okončan, a umjesto toga ušla je u bezizlazan prostor. Podsjetit ću da Proračun za 2019. godinu još nije usvojen, te da se institucije BIH financiraju temeljem Odluke o privremenom financiranju, a osobno sam bio meta napada upravo onih koji su kočili donošenje ovih dokumenata“, kazao je zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice Vjekoslav Bevanda.

„Skoro godinu dana predstavnici hrvatskog naroda pozivaju na razgovore, dogovore i kompromis jer drugog načina u Bosni i Hercegovini kako smo svjedoci, nema. Napravimo li kronologiju svih događanja u posljednjih godinu dana, ne možemo ne pronaći niti jednu stvar koja nije negativno ispolitizirana“, naglasio je.

„Vijeće ministara mora biti žurno formirano, uz uvažavanje svih političkih opcija koje će biti u njemu zastupljene“, istaknuo je ministar Bevanda, koji se osvrnuo na nastavak političke krize, neformiranja državne vlasti i novog Vijeća ministara BiH.

Ministar Bevanda komentirao je i euroatlantski put Bosne i Hercegovine, nužnost provedbe potpisanog Sporazuma o principima za formiranje vlasti te je pozvao na odgovornost onih koji namjerno rade opstrukcije.

„NATO je naš strateški vanjskopolitički interes i hrvatska politika je snažni zagovornik pristupa Sjevernoatlantskom savezu, ne samo zbog sigurnosnih aspekata, nego i zbog financijskih i ekonomskih privilegija koje to članstvo donosi. Pogledajte npr. Češku koja je svojim članstvom podigla svoj ukupni BDP i savršen je primjer sveukupnih privilegija svog pristupanja. U ovom trenutku kompromis oko tog pitanja nažalost ne postoji, a hrvatski narod ponajbolje zna koje su posljedice nametanja bilo čega. O tako važnim pitanjima za budućnost BiH mora postojati zajednički stav. Pitanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) je svjesno i zlonamjerno ispolitizirano, iako se radi o dokumentu koji je tek jedan od dijelova u procesu pristupanja NATO-u. U ovakvom političkom ambijentu, uz sve manjkavosti političkog sustava Bosna i Hercegovina ne može postati dio bilo čega“, kazao je ministar financija i riznice BiH.

„Potpisani Sporazum o principima za uspostavu vlasti obuhvatio je ključne aspekte, od vanjske politike koji se tiču NATO-a i EU, reforme izbornog zakonodavstva te socioekonomskih i infrastrukturnih reformi. Upravo ovaj Sporazum očiti je primjer kompromisa koji se konačno mora realizirati. Implementacijom potpisanih principa napokon bi započeli čitav set reformi na svim poljima. Bez temeljitih zaokreta i realnog promišljanja što je doista Bosna i Hercegovina postajemo svrha samima sebi. Nadam se da postoji još dovoljno mudrosti i racionalnog razmišljanja da u sljedećim danima okončamo ove procese, i postignemo konačno rješenje“, zaključio je ministar Vjekoslav Bevanda.

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

HDZ BiH: Dan neovisnosti poziva na ustavno domoljublje, nastavljamo raditi na europskom putu BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo